Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasa’sı, 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle her yıl 7 Nisan “Dünya Sağlık Günü”, bugünü takip eden hafta da “Dünya Sağlık Haftası” olarak kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, 9 Haziran 1949 tarih ve 5062 sayılı Kanunla Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nı onaylayarak Dünya Sağlık Örgütü’ne  resmen üye olmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl  halk sağlığı ile ilgili bir konu seçilerek, bu konu çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle, bu yıl ‘7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde, ‘Antibiyotik Direncini’ ana tema olarak belirlemiştir.
Sağlık bireyler için önemli olduğu kadar toplumlar için de önemlidir. Halk sağlığı düzeyinin geliştirilmesi için halkın sağlık konusunda  aydınlatılması ve aktif işbirliğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Hükümetler kendi halklarının sağlığından sorumludur ve bunu korumak, geliştirmek için yeterli sağlık ve sosyal önlemleri almakla yükümlüdür.
Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireyleri ile mümkündür. Ulu Önder Atatürk’ün de söylediği gibi  “ Kendine devrimin ve devrimciliğin çeşitli ve yaşamsal görevler verdiği Türk vatandaşının sağlığı ve sağlamlığı her zaman üzerinde dikkatle durulacak ulusal sorunumuzdur. Çünkü Cumhuriyet, düşünsel, bilimsel ve bedensel bakımlardan güçlü ve yüksek düzeyli koruyucular ister.”
Türkiye’de  sağlık sisteminin adil çalışması gerektiğine,  doğru ve adil düzenin  ancak sistem için   çalışan ve mücadele edenler tarafından düzeltilebileceğine olan inancım ile  7 Nisan Dünya Sağlık Gününüzü kutlarım.
Saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email