Umut Oran’ı bir süredir takip ediyorum. Deniz Baykal’a rakip olarak çıktığında, ‘CHP için Umut’ dediğinde, mevcut delege sisteminde başarılı olamayacağını herkes biliyordu ama Umut Oran aday olup sesini duyurdu.
CHP’nin il, ilçe, belde teşkilatlarındaki ziyaretlerinde kavgasız gürültüsüz karşılandı. CHP’deki değişim için yaklaşımlarını paylaştığı hiç kimse ona, ‘Haksızsın’ demedi ama önü de açılmadı. Sonucunu bile bile cesaretli bir çıkış yaptı.
Umut Oran siyaset sahnesine çok farklı bir biçimde önümüzdeki yıllarda tekrar çıkacak gibi görünüyor.
Kendisiyle siyaset odaklı olmayan bir görüşme yaptım.
Umut Oran Domina Tekstil’in başında.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin başkanlığını yapmıştı, şimdi de yönetiminde.
Buluşma nedenimiz Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) idi. Başkanlığını Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç’un yaptığı URAK Türkiye’yi kümeleme çalışmalarıyla tanıştırdı. İki ay önce turizm üzerine hazırladıkları kitabı tanıttılar. Kümeleme çalışmalarıyla sektörel güçlenmenin ve rekabet gücünün nasıl arttığını ayrıntılı bir biçimde ortaya koyan bir kitap çıkardılar. URAK daha önce de tarım ve tekstil üzerine de kitap çıkarmıştı.
Ali Koç ve URAK’ın Genel Koordinatörü Melih Bulu ile sohbet ederken, istihdamı artırma konusu açıldığında ‘Adıyaman örneği’ni anlatmışlardı.
Evet, Adıyaman son 5 yıldır sıçradı. Nasıl mı?
Bunu en yakın takip edenlerden biri Umut Oran. URAK’ın kümeleme çalışmasını da başından sonuna takip eden Oran, Türkiye’de tekstil sektörünü daha rekabetçi hale getirmek adına en somut girişimlerden birisinin Adıyaman projesi olduğunu anlatıyor.
GAP Kalkınma İdaresi, Avrupa Komisyonu ve URAK tarafından altyapısı oluşturulan proje Adıyaman’da büyük başarı sağladı ve 3 yılda 5 bin kişi istihdam edildi.
Umut Oran, kümeleme çalışmalarının her sektöre ve tüm Anadolu’ya yaygınlaştırılması gerektiğini savunuyor ve Çin haritasını önüme açarak anlatıyor:
“1996 yılından beri Çin’i yakından izliyorum. Orada kümelenme modelini çok güzel uyguluyorlar. Çin’deki kümeleme modellerinin yüzde 70’i yabancı sermayeli. Amerikan sermayesiyle kurulmuş. 2006 yılı itibarıyla Çin’de 110 kümelenme havzası var. Her havzada 1.000-1.500 fabrika var. Bir yerde yalnızca takım elbise yapılıyor, bir yerde örme, bir yerde denim. Onlar bu işi çok iyi yapılandırmışlar. Çin’de binlerce kişi aynı bölgede bir işe odaklı çalışıyor.”
Umut Oran, İstanbul’daki üretim tesislerinin Anadolu’ya kaydırılmasının bir devlet politikası olarak benimsenmesi gerektiğini söylüyor.
Anadolu’daki yatırımları artırmak için de bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesini öneriyor.
Adıyaman’daki kıvılcım bölge illere sıçrasa, İstanbul finans, moda merkezi olsa, Anadolu’ya yatırım yapılsa diye listeyi uzatmak mümkün. Şu günlerde siyasette tablo karanlık, işsizlik rakamları ürkütücü, içimizde, ‘Biz nereye koşuyoruz?’ sorusu yükseliyor, bir iyi örnek umut olabilir mi?
Dipnot
Kümelenmenin tanımı: “Aynı bölgede, aynı iş kolunda, aynı değer zincirinde faaliyet gösteren, birbiriyle işbirliğinde bulunan ve aynı zamanda birbirine rakip olan, işletmelerin ve onları destekleyici kurumların (üniversiteler, kamu kuruluşları, mesleki dernekler vs.) bir araya geldikleri örgütlenme modelleri…

Print Friendly, PDF & Email