TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Umut Oran, dışarıda petrol fiyatları gerilerken içeride doğalgaza yapılan zammı eleştirdi.
 
Hükümetin enerji politikalarının sanayici dostu olmadığını belirten Oran, şunları söyledi:
“Temmuzun ilk haftası 145 doları aşan petrolün varil fiyatı, bu hafta 120 dolara indi. Petrol fiyatları yüzde 17 gerilerken doğalgaz fiyatlarına 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 16.8 sanayide yüzde 18.7 oranında zam yapılması düşündürücüdür. Böylece yıl başında itibaren sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 33.5; konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatlarına yüzde 31.6 oranında zam yapılmıştır. Türk sanayicisin rekabet gücü bu zamlarla bir kez daha darbe almıştır.”
Hükümetin, bu yıl enerjide izlediği zam politikasının elektrikte de kendini gösterdiğini ve elektriğe yıl başından itibaren yapılan zam oranının konutta yüzde 44.6, sanayide yüzde 36.6’ya yükseldiğini kaydeden Oran, şöyle devam etti:
“Enerjideki bu zamlar sanayicinin enerjisi çalıyor ve rekabet gücünü zayıflatıyor. Hükümet yüksek faiz, düşük kur ve  ithalat ile büyüme politikasını terk ederek, istihdama dayalı, yerli girdi ile ihracat odaklı yeni bir ekonomi politikası benimsemeli ve uygulamalı.”
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/9598456.asp

Print Friendly, PDF & Email