Geçen nisan ayındaki kurultayda Deniz Baykal‘a karşı aday olmaya ‘teşebbüs eden’ Umut Oran ile dün buluşmaya giderken, ulaştırma servisi çalışanı arkadaşımız CHP ve kara çarşaf haberine “Cüppelileri de alacaklar mı?” diye tepki gösteriyor. Umut Oran’ı beklerken restorandaki garson, “Deniz Baykal durduğu yerde dursun, senin çarşaflın kötü, benimki iyi tavrının tutar tarafı var mı? Siz bunu yazın” diyor.
Umut Oran’a ilk sorumuz kara çarşaflı kadınların CHP’ye üye yapılması. Şu yanıtı veriyor:
“Partinin ilkelerini, prensiplerini kabul eden isteyen herkes üye olmalı, olabilmeli. Esasta sorun görmüyorum, usul hatalı. Konu gündemi meşgul etmemeliydi. İktidara talip parti olarak gündemindeki öncelikli sorunlar farklı olmalı. İşsizliği, ekonomiyi, kömür yardımı yerine alternatif ne olabiliri konuşmalıyız. CHP’nin açılımı çarşaftan olmamalı. Öncelikli üç başlık, ekonomi, ekonomi, ekonomi olmalı, bir de mahalle baskısı.”
Umut Oran ocak ayında üye olduğu CHP’de nisan ayındaki kurultayda genel başkanlık için yola çıkmıştı. CHP içinde değişim ve dönüşüm adına umudunu yitirmemiş. İl il, ilçe ilçe geziyor, CHP teşkilatlarıyla diyaloğunu sıcak tutuyor.
Eski futbolcu Umut Oran futbol literatürüyle anlatıyor:
“Şu an finale doğru gidiyoruz. Takımda yedekte olabilirim ama takımımın kazanmasını isterim. Yedekteyken, ısınmaya da devam ederim, fırsatı bulup, sahaya çıkarsam skoru değiştiririm.”
Şunları da söylüyor:
“Yerel seçimler, kırılma noktası olacak. AKP’nin büyük oranda oy kaybetmesi, erken genel seçimleri beraberinde getirir. O yüzden elimden geldiği kadar, yerel seçimlerde CHP’nin seçim kazanması için çabalıyorum.”
Nisandan bu yana ayda 4-5 il, bir o kadar da ilçe teşkilatına gitmiş. Tüm teşkilatların merkeze haber verdiğini ve genel merkezin hiçbir engeliyle de karşılaşmadığını vurguluyor.
Kürt sorununu ben çözerim
Umut Oran şunları anlatıyor:
“Genel başkanla ilgili hiçbir eleştiriyi dinlemiyorum. Hangi ilde, AKP’yi nereden vurabiliriz yarın bugünden farklı ne yapmamız lazım, bunları konuşuyoruz.”
Oysa kamuoyunda CHP’ye yönelik en büyük eleştiri bu: Hep muhalefette kalmak istiyormuşcasına sadece eleştirmek, çözüm yolu önermemek.
Umut Oran, ekonomideki çözüm yolunu söylüyor:
“İstihdam odaklı, ihracat hedefli, sektörel kümelenmeyle bölgesel kalkınmadan geçiyor.
Bir de iddiası var:
“Ben, Güneydoğu sorununu çözerim. Bir kere şu sıkıntılı dönemde Hindistan’a gitmeyeceksin, bölgeye gittiğinde de insanlara pislik demeyeceksin, muhatap alacaksın, birlikte çözeceksin. Güneydoğu sorunu ya da Kürt sorunu ancak ve ancak ekonomi, kimlik ve sosyal devlet merhemleri bir arada çözülür.”
Zapsu’yu AIG zora sokmuş
Perşembe günü gazetemizin de manşetiydi, “Kriz Başbakan’ın yakınlarını da teğet geçmedi” derken, Erdoğan’ın en yakınlarından Cüneyd Zapsu’nun ağabeyi Aziz Zapsu’nun mağaza zinciri For You’ya mal veren şirketlere gönderdiği mektubu sizlere aktarmıştım. Aziz Zapsu, “Dünyanın sayılı yatırımcı şirketlerinin ortaklığı olması da, For You’muzu ekonomik krizden koruyamamış ve maalesef 2008 ortasından itibaren yeteri derecede finansal desteği alamayan şirketin ödemelerinde artan bir şekilde gecikmeler oluşmuştur…
Sizlerin bazılarına gecikmiş borçlarımız vardır. Gayet tabii bunların ödenmesi için çalışılmaktadır. Ancak bu çalışmaların bir süre alacağını söylemek mecburiyetindeyiz” diyordu.
Aziz Zapsu, ‘alacaklılara’ da mektubunda şikayet etmemiş, bugüne kadar daha çok ‘kol kırılır yen içinde kalır’ tutumuyla davranmış.
Oysa bu yılın başındaki genel kurulda ‘agresif büyüme için sermaye artırımına gidilmesi’ kararı alınmış olmasına rağmen, ABD merkezli fon AIG‘nin daha sonra ayak sürümesi nedeniyle nakit akışının bozulduğu anlatılıyor. Aziz Zapsu’nun derdini aktaran diyor ki, “Ortak bina inşa ederken, binanın yarısına geldiğinizde ortağınız ben para vermeyeceğim diyor. Aziz Zapsu’nun yaşadığı bu.”
Obama’nın gönüllüleri
Umut Oran, Obama‘nın seçim kampanyasını izlemek üzere ABD’deydi. “Sosyal demokrat partide değişim, dönüşümü savunan genç bir aday olarak davet edildim” diyor.
Değişim, dönüşüm vaat eden Obama’ya gönüllü strateji üreten, kampanya danışmanlığı yapan bazı uzmanların, ‘gelip, Türkiye’de gönüllü çalışacaklarını’ söylediklerini aktarıyor, Umut Oran.
Yedek kulübesindeki bir oyuncu olarak takımının galip gelmesi için destek veren
Umut Oran, 2009 yerel seçimlerde mi ‘yabancı danışman ithal edecek?’
“İthalat demeyelim” diyor ve ekliyor:
“Yerel seçimlere yönelik, gelip belki Obama’nın stratejisini anlatabilirler ama benimle ilgili çalışmaya destek olacaklarını söylediler.”
ABD’deyken, henüz görevi devralmayan ABD’nin yeni Türkiye Büyükelçisi James Jeffrtey ile de görüştüğünü belirti ve şunları söyledi:
“AKP’nin çok yanlış yönettiğini anlattım. Bir de ‘Kemalizm’den korkmayın dedim. CHP’nin tabanı olduğunu, değişimi ve dönüşümü gerçekleştirecek yapıda olduğunu söyledim”
FUNDA ÖZKAN
Radikal Gazetesi 22.11.2008

Print Friendly, PDF & Email