İstanbul seçimlerini iptal eden 7 YSK üyesinin siyaset ve hukuk tarihine geçtiğini, asla unutulmayacaklarını örnek vaka olarak öğrencilere anlatılacaklarını söyleyen Umut Oran, “Aynen kumpas davalarında karşılaştığımız gibi kopyala-yapıştır taktiği burada da uygulanmış durumda. 250 sayfa denilen iptal kararının tam 199,5 sayfası mevzuat, çarpıtılmış içtihatlar ve ilçe seçim kurulları ile yazışmalardan oluşuyor. Kurul toplantısında ağzını açıp tek kelime etmeden doğrudan iptal oyu kullanan 7 üye, zorlayarak ancak 11 sayfa ‘gerekçemsi’ yazabilmiştir” dedi.

YSK’nın dün açıklanan “gerekçeli” kararını, sosyal medya üzerinden değerlendiren CHP’li Umut Oran, şu eleştiri ve saptamalarda bulundu:

KUMPAS DAVALARINDAKİ GİBİ

YSK’nın 4’e karşı 7 Oyla, 6 Mayıs’ta aldığı İstanbul seçimlerinin iptal edilerek seçimin yenilenmesi kararına o gün “demokrasiye sivil darbe” yorumu yapmıştım ve dün gece yayınlanan “gerekçemsi” YSK kararıyla haklı olduğumuz ortaya çıktı. Aynen kumpas davalarında karşılaştığımız gibi kopyala-yapıştır taktiği burada da uygulanmış durumda.

GEREKÇEMSİ KARAR!

250 sayfa denilen iptal kararının tam 199,5 sayfası mevzuat, çarpıtılmış içtihatlar ve ilçe seçim kurulları ile yazışmalardan oluşuyor. Kurul toplantısında ağzını açıp tek kelime etmeden doğrudan iptal oyu kullanan 7 üye, zorlayarak ancak 11 sayfa “gerekçemsi” yazabilmiştir. 38 sayfa ayrıntılı gerekçe yazarak yargıçların kararlarıyla konuşacağını bir kez daha kanıtlayan YSK Başkanı ve 3 üye ise geleceğe dair yargı camiasında umut ışığı yanmasını sağlamıştır

AKP’YE FAZLA OY YAZILMIŞ

Karara bakınca görüyoruz ki ‘Başkanı usulsüz atandı’ dedikleri sandıkların sadece 2’sinde oy sayım dökümü sorunlu çıktı. ‘Oy sayım döküm cetveli’ imzasız dedikleri 90 sandığın 86’sında parti oyları doğru yazılmış, sadece 4 sandıkta fark vardı onlarda da AKP oyları fazla yazılmış! 9 milyon vatandaşın oy kullandığı İstanbul’da 706 kısıtlı seçmen oy kullanmış, üstelik bunlardan sadece 3 tanesi sorunlu dedikleri sandıklarda kayıtlılar. Topu topu 3 tutuklu-hükümlü veya ölmüş olan seçmen yerine oy kullanıldı diye imza atılmış, üstelik bunlar listenin imzalanması sırasında satır kaydırma nedeniyle bile yaşanmış olabilir!

7 YSK ÜYESİ HAKETTİĞİ YERİ ALDI

37 gündür ülkeye ekonomik sosyal büyük kayıplar yaşatan bu YSK kararı ve iptale yol açan 7 üye Türk siyaset tarihinde hak ettikleri yeri aldılar, asla unutulmayacak, hukuk ve siyaset öğrencilerine her zaman örnek vaka olarak okutulacaklar! Oyların değil ama İstanbul’un seçilmiş Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının çalındığını gösteren bu karar 23 Haziran’da vatandaşın sandığa gitme kararlılığını daha da artıracaktır. İnanıyorum ki Muhalefet bloğu, bu kez çok daha farklı önlemleri alarak, 6 Mayıs’ta sandığı devirenlere gereken dersi verecek, her şeyin çok daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Print Friendly, PDF & Email