Umut Oran, Mahmut Övür ve Sabah gazetesinden tazminat kazandı
4 CHP’linin Pensilvanya’ya gittiği iftirasını atan Övür ve Sabah Gazetesi, Umut Oran’a 4 bin TL tazminat ödeyecek!

Umut Oran tazminatı şehit ailesine bağışlayacak!
CHP’li Umut Oran, yaşamı boyunca Pensilvanya’ya hiçbir zaman gitmediği halde kendisini 3 CHP’li ile birlikte FETÖ liderini ziyarete gitmekle itham eden ve bu asılsız iddiayı Sabah gazetesindeki köşesine taşıyan ‘gazeteci’ mahmut övür aleyhine açtığı 100 bin TL’lik manevi tazminat davasını kısmen kazandı. İstanbul 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, övür ile birlikte Sabah gazetesi ve Ömer Faruk Kalyoncu’nun Umut Oran’a, işletilecek 2 yıllık faiz dışında 4 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Umut Oran, “Neredeyse aradan geçen 2 yılın ardından nihayet adalet yerini buldu. Gazeteci görünümü altında bana iftira atarak FETÖ taktikleri uygulayan bu kişiden parayı aldığımda tek kuruşuna dahi dokunmadan şehit ailelerine bağışlayacağım” diyerek kararı değerlendirdi.
İstanbul 17 Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen son duruşmada Sabah gazetesinin avukatı, övür’ün hiçbir belge, bilgi, kanıta dayanmadan FETÖ iftirası atmış olmasına rağmen sadece siyasilerin eleştiriye katlanması gerektiğini söylemekle yetindi. Umut Oran’ın avukatı ise terör örgütüyle bağlantılıymış gibi gösterilerek müvekkilinin kişilik haklarına saldırıldığına işaret etti. Mahkeme hâkimi ise mahmut övür ve Sabah gazetesinin sahibi Ömer Faruk Kalyoncu’nun, 4 bin TL tazminatı Ekim 2016’den bu yana işleyecek faiziyle birlikte Umut Oran’a ödenmesini kararlaştırdı.

Tekzibi Yayınlamadılar
Umut Oran’ın avukatı Turgut Kazan’ın açtığı tazminat davasında Mahmut Övür’ün 8 Eylül 2016’da söz konusu asılsız iddiayı gündeme getirdiği, 20 Eylül 2016 tarihli yazısında ise bir anlamda itirafta bulunduğu vurgulanmıştı. Yazının yayımlanması üzerine hemen ertesi gün tekzip gönderildiği halde Sabah gazetesinin bunu yayınlamadığı da vurgulanan dava dilekçesinde özetle şunlar vurgulanmıştı:

AKP Ve CHP’li Kaynakları Reddetti, Yazısında İtiraf Ediyor
Mahmut Övür 20 Eylül tarihli yazısında ise itirafta bulunarak, önce bu asılsız bilgiyi kendisine aktaran isimleri bir bir sıralıyor ve sonra 4 CHP’liyi Pensilvanya’da gördüğü iddia olunan kişinin, AKP eski milletvekili Bünyamin Özbek olduğunu beyan ediyor. Aynı yazıda Övür, “bir süre sonra eski milletvekili Bünyamin Özbek’i aradım. Çok rahatsız oldu ve söylenenleri kabul etmedi” diyor. Evet müvekkilimizi Pensilvanya’da gördüğü konuşulan AKP eski milletvekili, davalı Mahmut Övür tarafından dolaşıma sokulan bu asılsız kulis bilgisini reddediyor. Ayrıca yine iddialarda adı geçen CHP eski milletvekili Osman Kaptan, Halk TV’de katıldığı bir programda bu iddiaların külliyen yalan olduğunu ifade etmiştir.

Umut Oran Kumpas Davalarını İzledi FETÖ’nün Hedefi Oldu
Davalı tarafından ortaya atılan bu tamamen uydurma iddia basında yer aldıktan sonra müvekkilimiz tarafından anında yalanlanmış, ayrıca gazeteye tekzip metni yollanmıştır. Zira müvekkilimiz yaşamı boyunca Pensilvanya’ya hiçbir zaman gitmemiştir. Müvekkilimiz Umut Oran siyasi hayatını cemaat yapılanmasının yarattığı bütün kumpas davalara karşı mücadele etmeye adamıştır. Verdiği soru önergeleri ve yaptığı basın açıklamalarıyla hep bu suç örgütünün hedefi olmuştur. Hakkında fezleke düzenleyen Silivri Başsavcısının yargıç eşiyle görevden uzaklaştırılıp tutuklanmış olmaları bu gerçeğin apaçık örneğidir.

Polis, Mahmut Övür’ün Pensilvanya Ziyaretini Sordu
Ve ilk yazının yayımlanmasından hemen sonra davalı Mahmut Övür’ün yalan iddialardan oluşan bu yazıyı hangi amaçla yazdığı ortaya çıkmıştır. Gerçekten Mahmut Övür bizim bildiğimiz en az iki kez Pensilvanya’ya gitmiş olmasına rağmen Fetullah Gülen’le gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin hiçbir yazı yazmamıştır. 8.9.2016 günlü yazının yayınlanmasından iki gün sonra, davalının birlikte Pensilvanya’ya gittiği Mehmet Altan adlı kişi gözaltına alınmıştır. Emniyet sorgusunda şüpheli Mehmet Altan’a, Mahmut Övür’le gerçekleştirdiği Pensilvanya ziyaretlerinin detayları sorulmuştur. Basına yansıyan emniyet sorgusunun bir örneğini ilişikte takdim ediyoruz.

Yayın Sahibi De Övür’le Birlikte Sorumlu
Sonuç olarak, yapılan yayınların, hayatını Fetullahçı suç örgütleriyle mücadeleye adamış müvekkilimizin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu açıktır. Üstelik basın özgürlüğünün kişilik haklarına üstün tutulabilmesi için, “öncelikle haberin gerçek olması gerektiği” ve “dava konusu yayın gerçek değilse hukuka aykırı sayılacağı” Yargıtay kararları ile sabit, en temel bir ilkedir. Dolayısıyla bu tamamen gerçek dışı ve uydurma yazı sebebiyle Mahmut Övür eser sahibi olarak, Sabah Gazetesi ve Ömer Faruk Kalyoncu ise Basın Kanunu’nun 13. Maddesine göre yayın sahibi ve tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı olarak sorumludur.”

Print Friendly, PDF & Email