Her çocuk, sadece anne-babasının değil aynı zamanda onu yetiştiren öğretmenlerin de eseridir. İlk ve en etkili rol modeller olarak öğretmenlerin her tavrı, ağızlarından çıkan her söz öğrencileri tüm yaşamları boyunca etkileme gücüne sahiptir. Bu yüzden başarılı her insanın başarısında öğretmenlerin yadsınamaz hakkının olduğunu düşünürüm.

Başöğretmenimiz Atatürk de bu gerçekten hareket eden büyük bir devlet adamı ve devrimci olarak tarihi çağrısında “Öğretmenler! Gelecek nesiller sizlerin eseri olacaktır!” demiş ve öğretmenlerin önemine dikkat çekmiştir.

Kişisel olarak ben de bu fikre gönülden inanıyorum. Eğitim ordusunu mükemmelleştirmeyen milletlerin tarihe iz bırakacak değişimlerin odağında olabileceğine inanmıyorum. Bu yüzden bir siyasetçi olarak vazgeçilemeyecek en önemli konunun eğitim olduğunu düşünüyorum. O halde, eğitimin anaokulundan üniversiteye kadar her aşamada “ücretsiz” bir hak olarak topluma sunulması zorunludur. Zira eğitime ve öğretmenlere yapılan her yatırım aynı zamanda geleceğe yapılan yatırım demek. Ekonomiyi eğitimden, savunmayı eğitimden, sporu eğitimden ayrı olarak düşünmek imkansızdır.

Türkiye’nin özellikle son 15 yılda yaşadığı kaosla, sürekli değiştirilen eğitim sistemi arasında yadsınamaz bir bağ olduğunu sanırım hepimiz görüyoruz. Öyleyse “Yiğit düştüğü yerden kalkar!” misali, Türkiye’yi yüceltecek olanlar için ilk ve vazgeçilmez olan da “eğitim reformu” yapmak ve idealist öğretmenlerle beraber yepyeni bir anlayışı hâkim kılmak olmalıdır.

Ancak mevcut yönetim anlayışının bu gerçeği görmezden geldiği de açık. Sürekli sistem değiştiren, öğretmenleri “sözleşmeli, kadrolu, ataması yapılmayan” gibi sınıflara ayıran anlayış Türkiye’ye başarı getirmedi; bundan sonra da getirmeyecek.

Fakat her şeye rağmen geleceğe umutla bakmalıyız.Hasan Ali Yücelleri, İsmail Hakkı Tonguçları bize armağan eden bu coğrafya, eminim  aynı ruha sahip binlerce öğretmen de yetiştirecektir. 24 Kasım “Öğretmenler Günü’nde” öğretmenlere olan inancımı bir kez daha yinelemek istiyorum. Her şeye rağmen güzel günlerin geleceğini biliyorum.

Tabi bu vesileyle üzerimde çok emeği olan kendi öğretmenlerimi de anmak isterim.

İlkokul öğretmenim Andelip Brangar, lise öğretmenim Selçuk Alper, İngilizce öğretmenim Ülkü Akyıldız. Hepsinden çok şeyler öğrendim ve onlara minnettarım.

Fotoğrafta gördüğünüz kişiyi de sizlere tanıtmak isterim. Kendisi, ilkokul öğretmenim Sayın Andelip Brangar. O’nu maalesef geçen sene kaybettik, hayata veda etti. Bu vesileyle sevgili Andelip öğretmenimi rahmetle anıyorum, mekanı cennet olsun.

Tüm Öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum
umut oran

Print Friendly, PDF & Email