VENEZÜELLA
21 Ekim 2016

Sosyalist Enternasyonal; 26, 27, ve 28 Ekim’de yapılması planlanan ve Nicolas Maduro hükümetinin görevden alınmasıyla ilgili referandum sürecini başlatmak için gerekli olan %20 imza toplama işleminin, Venezüella Ulusal Seçim Konseyi tarafından, 20 Ekim itibariyle, yeni bir yargı kararı alınana kadar ertelenmesine yönelik kararı esefle kınamaktadır. Ulusal Seçim Konseyi, kamuoyuna yaptığı açıklamada, kararın anayasayla birlikte Valencia, San Fernando Apure, Aragua ve Bolivar ağır ceza mahkemeleri tarafından alınan kararlara uygun olduğunu ve aralarında Sosyalist Enternasyonal üyesi partilerin de bulunduğu, Demokratik Birlik Yuvarlak Masası (MUD) ittifakının görevden el çektirme referandumu sürecinde seçim hilesi yaptığına dair suçlamalara yönelik yapılan şikâyetlerden sonra alınan ihtiyati tedbir kararına dayandığını açıklamıştır.

Sosyalist Enternasyonal, Venezüella seçim konseyi tarafından alınan bu taktiksel erteleme kararını şiddetle reddetmektedir ve Ulusal Seçim Konseyi’ni görevden alma referandumu konusunda üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye ve sürecin önünde engel olmamaya çağırmaktadır. Ayrıca Sosyalist Enternasyonal, iddia edilen seçim hileleri bağlamında, Carabobo eyaletinin başkenti Valencia’daki ağır ceza mahkemesi tarafından alınan ve aralarında eski başkan adayı Henrique Capriles’in de bulunduğu, Demokratik Birlik Yuvarlak Masası ittifakı üyesi 8 politik lider hakkında verilen ve bölgeyi terk etmelerini engelleyen, keyfi ve hukuksuz kısıtlama kararının derhal kaldırılmasını talep etmektedir.

Sonuç olarak, Sosyalist Enternasyonal, Venezüella’da demokrasiyi ve insan haklarını savunma konusundaki kararlılığını bir kez daha ifade etmektedir. Hükümeti de kamu kurumlarını, varlık sebeplerine aykırı olarak, sürekli istismar etmekten, altlarını boşaltmaktan ve müdahalede bulunmaktan vazgeçerek, tüm kurumları normal işleyişlerine kavuşturmaya çağırmaktadır.

Print Friendly, PDF & Email