CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ülkenin içinde bulunduğu terör konusunda asıl suçlunun AKP olduğunu, HDP’nin ise Meclis dışında arayış nedeniyle buna suç ortaklığı yaptığını iddia etti. Oran, gelinen noktada 7 Haziran sonrası izlediği politikalar nedeniyle MHP’nin de masum olmadığını ileri sürdü.

Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, terör konusunda ülkenin geldiği noktanın sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu ileri sürerek, 1 Kasım’da halkın bu duruma gereken yanıtı vereceğini söyledi. Oran, ülkedeki yangını söndürecek partinin, çözüm önerileriyle, Genel Başkan KIlıçdaroğlu’nun tavrı ile CHP olduğunu savundu.

CHP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım Seçimlerindeki aday listelerinde yer almayan Eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, seçim çalışmaları için çeşitli illere yönelik ziyaretleri kapsamında geldiği Bursa’da CHP İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin kısa süre içinde bir seçimden çıkıp diğerine girdiğini, bu süre içinde ülkenin yangın yerine döndüğünü belirten Umut Oran, bu yangını söndürecek gücün CHP olduğunu söyledi. 12 gün sonra Türkiye’nin çok önemli bir karar vereceğini belirten Oran, kendisinin de CHP’nin bir üyesi, neferi olarak il ve ilçe örgütlerinin seçim çalışmalarına destek olduğunu dile getirdi.

Hedeflerinin tek başına iktidar olduğunu, bir koalisyonu, AKP ile de bir koalisyonu alternatif olarak görmediklerini ifade eden Umut Oran, “Seçimle beraber hergün deüişen bir gündem var. 4 aydır içimizi kanatan şehit haberleri var. 400 dolayında insanımızı kaybettik, ölenlerin yarısı sivil. Üzüntülüyüz” dedi.

Terör konusunda asıl suçlunun AKP olduğunu ileri süren Umut Oran, “İktidar olduklarında terör sıfırlanmıştı. Bu konuda çok önemli mesafeler alınmıştı. Bu konuda AKP’nin suç ortağı var, o da HDP’dir. AKP ve HDP elele vererek Meclis dışında yürüttükleri süreç ile bu hazin noktaya getirdiler. Bugün gelinen noktada MHP de masum değil. 7 Haziran sonrasında hükümet konusunda yeni çözüm alternatifleri varken sürekli ‘hayır’ dedi. Meclis’te terörün araştırılmasına ilişkin CHP’nin verdiği önergeyi reddettiler. Bu ‘hayır’cı tutumu ile MHP’nin de olanlarda sorumluluğu var” diye konuştu.

Bu süreçte en samimi çözümleri CHP’nin ortaya koyduğunu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımlarının kamuoyu tarafından görüldüğünü kaydeden Oran, “Vatandaşlarımızın bunu 1 Kasım’da CHP’nin tek başına iktidarı konusunda değerlendirererk karar vereceğini düşünüyorum. Halkımızı 7 Haziran’da AKP’ye ‘yeter’ demişti, 1 Kasım’da ‘çek git’ diyecek” dedi.

KURULTAYA HAZIRLIK MI?

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, partisinin kendisini iki seçimde de aday göstermemesi konusundaki soruya, “CHP’nin üyesi olmak onurdur. Ortada memleket meselesi var, partimin başarısı için çalışıyorum” yanıtını verdi.
CHP Genel Merkezi’nden bir görevlendirme olup olmadığı sorusuna, bir parti üyesi olarak seçimde çalışması için görevlendirmeye gerek olmadığı yanıtını veren Oran, illeri ziyaretlerinin bir kurultay hazırlığı olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Oran tek hedefinin ülkenin geleceği olduğunu, bunun da CHP’nin başarısından geçtiğini sözlerine ekledi.
Umut Oran, Şırnak’ta şehit olan kardeşi Ali Alkan’ın Osmaniye’deki cenazesinde tepki göstermesi üzerine hakkında soruşturma açılan Yarbay Mehmet Alkan’a verilen uyarı cezasına da tepki gösterdi. Oran, “Yarbaya verilen uyarı cezası yanlış olmuştur. Kınıyorum” dedi.

Print Friendly, PDF & Email