CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, dünyada gıda fiyatlarının son 5 yılın en düşük düzeyine indiğini belirterek, “Üreticinin kilosunu 1 liraya satamadığı patates pazarda, markette 5 lira. Dünyada gıda fiyatları son 5 yılın en düşük düzeyine inerken, Türkiye’de tersi yaşanıyor. Fakir fukaranın yemeği olan patatesin fiyatı el yakıyor.  Vatandaş patatesin tezgâhına bile yaklaşamıyor. Ülke dolardaki aşırı yükselişi unuttu, şimdi patatesi konuşuyor.” dedi. Ekonomide ana gündemin patates olduğunu ifade eden Oran, “100 kg patatesin fiyatı Türkiye’de 500 TL, Litvanya’da 20 TL,  gidiş-dönüş uçak bileti ise 250 TL. Vatandaş patatesi gidip bu ülkeden alıp gelse 230 TL karda olacak” dedi.


Umut Oran

Basın Açıklaması
09.5.2015

PATATES DOLARLA YARIŞIRKEN, EKONOMİ YÖNETİMİNDEN HABABAM SINIFI REPLİKLERİ…

Seçimlere bir aydan az bir süre kala, AKP ekonomide kontrolü tümden yitirmiş durumda. Dolarla yarışan patates adeta yeni yatırım aracı oldu.

Üreticinin kilosunu 1 liraya satamadığı patates pazarda, markette 5 lira. Dünyada gıda fiyatları son 5 yılın en düşük düzeyine inerken, Türkiye’de tersi yaşanıyor. Fakir fukaranın yemeği olan patatesin fiyatı el yakıyor. Vatandaş patatesin tezgâhına bile yaklaşamıyor. Ülke dolardaki aşırı yükselişi unuttu, şimdi patatesi konuşuyor. Ekonomide ana gündem; patates… 100 kg patatesin fiyatı Türkiye’de 500 TL, Litvanya’da 20 TL, gidiş-dönüş uçak bileti ise 250 TL. Vatandaş patatesi gidip bu ülkeden alıp gelse 230 TL karda olacak…

Türkiye AKP politikaları sonucu sanayide de tarımda da üretme kabiliyetini yitirmiş bulunuyor. Tarım arazilerinde bina yetiştiren AKP, tarım ülkesini “beton ülkesi”ne döndürdü. Hükümetin füze gibi artan patates fiyatlarına bulduğu çözüm ise ithalat… Yani 13 yıllık iktidarın kendi yarattığı soruna bulduğu çözüm başkasının çiftçisini zenginleştirmek. İthalatta en yakın adres olan İran’da patatesin kilosu 50 kuruş… Saman ithal edenler şimdi de ülkeyi ithal patateste muhtaç hale getirdiler. Sarımsak Çin’den, mercimek Kanada’dan, patates İran’dan…

EKONOMİ YÖNETİMİ Mİ, HABABAM SINIFI MI?

AKP’nin patatesle imtihanına sahne oluyoruz. Patates açıklaması yapan bakanlar daha patatesin fiyatında anlaşamamış. Ekonomi Bakanı Zeybekçi “patates üreticide 1 lira, pazarda 5 lira” derken, Tarım Bakanı Eker patatesin üreticide 1, pazarda 3.6 lira olduğunu savunuyor. Bunların daha ülkeden haberleri yok. “Gıdada bazı ürünlere ithalat izni verebiliriz” diyen Zeybekçi, “Onlara derslerini vereceğiz, dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz” diye güya spekülatörlere gözdağı veriyor. Bulduğu çözüm ise ithalat… Ekonomi yönetimi evlere şenlik…. Bakanların patatesle ilgili açıklamaları, Hababam Sınıfı repliklerini aratmıyor.

İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL….

Sektör temsilcileri ise bakanların aksine ithalatın kesinlikle bir çözüm olmadığını belirtiyor. İthalat, üreticinin elindeki patatesi satmasını da zorlaştırır, üreticiyi mağdur eder. İthalat sopası ancak üreticiyi korkutur, ekimden vazgeçirir. Sorunu kaynağından çözme yeteneği olmayan iktidar, günlük politikalarla günü kurtarmaya çalışıyor. Ortada fiyatları dengeleyecek bir sistem bulunmuyor. Bu koşullarda ithalat, çözüm değil, üreticiyi cezalandırmaktır. Aracı spekülatörlerle baş edemeyen hükümet üreticiden markete 5 katlık fiyat farkıyla tüketiciyi cezalandırırken, şimdi de ithalat yoluyla üreticiye darbe vuruyor.

İşsizlik yüzde 11’e dayandı, ihracat 5 aydır tepe üstü çakılıyor, enflasyon aldı başını gidiyor. Piyasalarda yaprak kımıldamıyor, karşılıksız çek ve protestolu senetlerde patlama var. On binlerce KOBİ, banka kredi borcunu geri ödeyemediği için icra kıskacında. Esnaf can çekişiyor. Vergi borçları, SSK, BAĞ-KUR primleri ödenemiyor. Kredi kartı ve tüketici kredilerinde yasal takip zirvede…
Ekonomi yangın yeri; ama Türkiye’nin Suudilerle ittifak halinde Suriye’ye savaş açacağı konuşuluyor. Sormak lazım; patatesle baş edemeyen hükümet, Suriye ile mi savaşacak?

Oy telaşındaki hükümet, piyasalardaki daralmayı, ekonomide kötüye gidişi nafile gözlerden saklama telaşında. Miting meydanlarında ekonomiye ilişkin pembe tablo çiziyorlar. Elde Kuran’la, hamaset edebiyatı ile oy toplamaya çalışıyorlar.
Vatandaş 7 Haziran’da işte bunları oylayacak. Seçimde vatandaş patates yerine, bunları kızartacak.

Print Friendly, PDF & Email