CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlarla yaptığı toplantılar için “Muhtar muhtar olalı böyle zulüm görmedi” dedi.

Umut Oran
Basın Açıklaması
25.4.2015

SARAY’DA NUTUK DİNLEMENİN MALİYETİ BİR MAAŞ, SIKI GÜVENLİK DE CABASI 

  • 12 yıldır unutulan muhtarlar ne hikmetse şimdi hatırlanmaya başlandı ve Saray’da son 4 ayda 6 kez “muhtarlar toplantısı” yapıldı.
  • Muhtarlarımız, toplantıya katılımın neredeyse bir muhtar aylığına denk gelen masrafını cebinden karşılamaktadır. Bu toplantılar, muhtarlar için tam bir çileye dönüşmüştür.
  • Saray’ın figüran olarak kullandığı muhtarlarımıza her konuda konuşup, onlarla ilgili konulara değinmemekte, onları dinlememektedir. Muhtarlarımızın yaşadığı sıkıntılar Saray’ın umurunda bile değildir.
  • AKP’nin 12 yılın ardından maaşlarını artırmakla övündüğü muhtarların gelir getirici yetkilerini elinden alıp nüfus müdürlüklerine vermiştir. Muhtarlarımız halen 904 TL ile asgari ücretin altındaki maaşlarının da yarıya yakınını sigorta primi olarak BAĞ-KUR’a ödemektedir.
  • Saray’ın siyasi polemiklere alet edilen muhtarlarımız, önemli görevleri ve ağır sorumluluklarına karşılık, güç koşullardadır. Muhtarlarımızın çalışma ve geçim koşulları acilen düzeltilmelidir. 

12 yıllık AKP döneminde unutulan muhtarlar ne hikmetse şimdi hatırlandı ve bu toplantılar vesilesiyle 27 Ocak, 17 Şubat, 24 Şubat ve 10 Mart, 23 Mart ve 8 Nisan olmak üzere yılbaşından bu yana muhtarlarla Saray’da 6 kez bir araya gelindi. Bu toplantıları, özellikle Meclis’teki partilerin haftalık grup toplantılarını yaptığı Salı günlerine denk getiren Cumhurbaşkanı, muhtarlarımızı figüran olarak kullanmakta, onların üzerinden siyaset yapmaktadır. Anayasa’yı çiğneyerek hükümetin ve ekonomi birimlerinin işine karışan, her gün muhalefete saldıran Cumhurbaşkanı, “muhtarlar bahane, siyaset şahane” mantığıyla hareket etmektedir. Türkiye’de 54 bin dolayında muhtar vardır. Ortalama iki haftada bir yapılan toplantıların her birine yaklaşık 400 muhtar katılmaktadır. Türkiye’deki tüm muhtarların birer kez bu toplantıya çağırılması durumunda Saray’da toplam 135 toplantı yapılabilecek; bu tiyatro daha 5 yıl sürecektir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bin bir güçlükle toplantıya katılan muhtarlarımız açısından bu toplantılar tam bir çileye dönüşmüştür, açıkçası “Muhtar, muhtar olalı böyle zulüm görmemiştir”.

SARAY’IN HAMAMI ALTINDAN, MUHTARIN MASRAFI CEBİNDEN…

Toplam maliyetinin 10 milyar TL’yi bulduğu belirtilen, altın varaklı bardakları, altın yaldızlı mozaiklerle bezeli hamamları bulunan Saray’da zorla toplanan muhtarlarımız, tüm geliş gidiş masraflarını kendi cebinden karşılamaktadır. Apar topar Saray’a çağırılan muhtarlara kalacak yer dahi sağlanmamakta, sadece bir öğün yemek verilmektedir. Saray Sakini’nin iki saatini ayırdığı ve aklına geleni söylediği bu toplantıların, katılımcı muhtarlarımıza maliyeti ise bir hayli yüksektir…

Örneğin; toplantı için kendisine bir gün önce haber verilen, Başkent’e 6 saat mesafedeki Sivas’ın Gemerek ilçesi Eskiyurt köyü muhtarının önce 2 saatlik karayolu ile Kayseri’ye, ardından da zaman darlığı nedeniyle Kayseri Havalimanı’ndan İstanbul aktarmalı uçakla Ankara’ya ulaşması gerekmektedir. Bu muhtarımızın yol masrafı için yapacağı asgari harcama 450-500 lirayı bulmaktadır. Muhtarımızın Ankara’nın en ucuz otellerinin bulunduğu Dışkapı, Çankırı Caddesi, Denizciler Caddesi, Necatibey Caddesi, Maltepe gibi bölgelerdeki otellerden birinde kalması durumunda ödeyeceği günlük ücret 60-70 liradır. Şehir içinde geliş gidişlerde ödenecek taksi paraları ve diğer giderler de eklendiğinde 12. Cumhurbaşkanını dinlemek için Saray’a gelecek bir muhtarımız neredeyse bir aylık maaşı kadar masrafa katlanmaktadır. Edirne, Trabzon, Kars, Hakkâri, Van gibi daha uzak yerlerden gelen muhtarlarımızın maliyeti ise çok daha yüksektir.

SARAY, SEÇİLMİŞ MUHTARLARA NEDEN GÜVENMEZ?

Saray’a güvenlik kayıtları taranarak çağırılan muhtarlarımız, bir dizi sıkı güvenlik kontrolüyle karşılaşmaktadır. Saray’ın bahçe kapısında muhtarların üzeri uzun uzun aranmakta, anı fotoğrafı çekmelerine dahi izin verilmemektedir. Bu kontrolün ardından muhtarlar, sıkı güvenlik önlemi altında doğrudan Cumhurbaşkanının konuşma yapacağı salona alınmaktadır. Muhtarlar toplantıları sırasında Saray’da her 100 metreye bir koruma görevlisi konuşlandırılmaktadır. Cumhurbaşkanı, kendi davetine icabet eden seçilmiş muhtarlara güven duymadığın açıkça göstermektedir.

KENDİSİ KONUŞUYOR AMA MUHTARLARI DİNLEMİYOR

Kendisini Türkiye’nin başmuhtarı zanneden zihniyet aslında stand up gösterisi yapıp, ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesini tanımayarak ‘tek egemen benim’ anlayışı dayatmaktadır. 12 yıldır sorunlarını çözmediği, hiç aklına bile getirmedikleri muhtarları şimdi hatırlayanlar, “Benim elim, kulağımsınız” diyerek muhtarları siyasi polemiklerine alet edip araç olarak kullanırken, onların dertlerini ise dinlememektedir. Saray’ın zorunlu konuşmalarını maruz kalan muhtarların sorunlarına tek kelimeyle dahi değinilmemekte, yaşadığı sıkıntılar umursanmamaktadır.

“MUHTAR MAAŞLARINI ARTIRDIK” LAFI KANDIRMACA…

Cumhurbaşkanı ve AKP, muhtar maaşlarını artırmakla övünmektedir. Oysa muhtarların çoğu işlem yetkisi ellerinden alınarak nüfus müdürlüklerine verilmiştir. O kadar övünmeye rağmen halen 904 TL olan muhtar maaşı asgari ücretin bile altındadır. Üstelik köy ve mahalle muhtarı olarak seçilenler 01.10.2008 tarihinden bu yana 4/1-(b) sigortalısı, yani BAĞ-KUR’lu sayılmaktadır. Muhtarlar görevleri süresince BAĞ-KUR primlerini kendileri ödemektedir. Henüz emekli olmayan bir köy muhtarı günlük kazanç alt sınırına göre 304 TL,  bir mahalle muhtarı ise 415 TL BAĞ-KUR primi ödemek zorundadır. Prim ödemesi sonrasında köy muhtarının maaşından geriye 600 TL, mahalle muhtarınkinden 489 TL kalmaktadır.

MUHTARLIK SAYGIN VE CAZİP HALE GETİRİLMELİDİR…

CHP iktidarında ise muhtarlarımızın idari yapı içindeki rolleri güçlendirilerek, çağın gereklerine göre daha etkin hizmet verecekleri bir altyapı oluşturulması sağlanacaktır. Mahalle muhtarları belediye meclislerinde, köy muhtarların ise il genel meclislerinde sorumluluk bölgeleri ile ilgili konularda söz sahibi olmalıdır. Muhtarlarımızın, gelir ve yaşam koşulları acilen düzeltilmeli; muhtarlık, saygın ve cazip bir görev haline getirilmelidir.

Basın Açıklaması:

MUHTAR-MUHTAR-OLALI-BOYLE-ZULUM-GORMEDI-1
Print Friendly, PDF & Email