CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, terör ve terörle mücadeleden doğan zararların giderilmesi için 2004’te çıkarılan ancak 6 kez elden geçmesine rağmen vatandaşın derdine derman olmayan yasanın değiştirilmesi için TBMM’ye bir yasa teklifi verdi.

Köyü boşaltılan vatandaş halen, KaçakSaray’a harcanan para kadar tazminatın ödenmesini bekliyor

Zarar tespit komisyonlarına yapılan başvuruların Mart 2013 itibariyle toplam 360.803’e ulaştığını, bunların 316.675’inin sonuçlandırıldığını belirten Umut Oran, başvurulardan 170.404’ü için tazminat ödenmesi kararı verildiğini, 146.271’inin ise reddedildiğini bildirdi.

KaçakSaray’a ödenen para kadar tazminat 

TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek yasa teklifini açıklayan Umut Oran, idare mahkemelerinin ve Danıştay’ın kararlarına rağmen tazminatların tam olarak ödenmediğini, halen 5,7 milyar TL ödeme yapılması gerektiğini, bu sorunu aşmak için teknik olarak düzenlemeler içeren 3 maddelik bu yasa teklifini verdiğini bildirdi. Umut Oran, şöyle konuştu:

“Hiç kimse de bu paraya çok demesin. Atatürk Orman Çiftliğine Atatürk’ün vasiyetini çiğneyerek bugün itibariyle 5 milyar TL maliyetle saray yapan ve dünyanın 19. Büyük ekonomisi olmakla övünen bir iktidar için terörden zarar gören, evini barkını terk etmek zorunda kalan köylüsüne 5,7 milyar TL ödemenin yük oluşturmaması gerekmektedir. Hükümete çağrıda bulunuyorum laf salatası yapmayın mademki Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan sorunları çözmek istiyorsunuz gelin önce göç etmek zorunda kalan bu vatandaşlarımızın derdine derman olun, çıkarın bu yasayı. İstenirse hemen bugün bu yasayı çıkartabiliriz. Bu yasa AKP’nin çözüm sürecindeki samimiyet testidir, turnusol kâğıdıdır, hodri meydan!”

4 bin köy boşaltıldı, 2 milyon kişi göçtü

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunda Değişiklik Teklifinin sadece 3 maddeden oluştuğunu belirten Umut Oran, “Ama çok büyük bir yaraya merhem olsun diye verilmiştir. Hatırlıyor musunuz bilmem ama 1990’lı yıllarda 4 bine yakın köy boşaltıldı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan 2 milyona yakın vatandaşımız göç etmek zorunda kaldı” dedi.

Köye dönüş kapsamında bugüne kadar hükümetlerin çeşitli yasal girişimlerde bulunduklarını, ancak istenilen noktaya gelinemediğini halen vatandaşların mağdur olduğunu belirten Umut Oran, konuşmasında şunları kaydetti:

AKP’nin çözüm sürecinde ne dolaplar çevirdiğini bilmiyoruz

AKP hükümetleri de biliyorsunuz son 3 yıldır giderek artan bir tempoyla çözüm süreci yürütüyorlar. Kapalı kapılar ardında yürütülen bu görüşmeleri AKP içinde bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Biz ne yaptıklarını, ne dolap çevirdiklerini bilmiyoruz bu nedenle değerlendiremiyoruz çözülme sürecini. Ama bildiğimiz bir şey var bölge insanı halen mağdur, halen işsiz, halen yoksul, tarlasını bahçesini ekip dikemiyor, halen çocuklarını okutamıyor.

Yasa 6 kez değişti halen eksik

Hükümet 2004 yılında 5233 sayılı bir yasayı çıkardı ve illerde kurulacak zarar tespit komisyonları aracılığıyla köyü boşaltılanların zararların karşılanacağını söyledi. Ama bu yasada bugüne kadar 6 kez değişiklik yapılmasına rağmen yaşanan sorunlar bir türlü aşılamadı, mağdur vatandaşlar idare mahkemesine gitti Danıştay çıkan kararları onayladı ama hükümet, valilikler zararları tam olarak karşılamıyor.

360 bin başvurudan 170 bini kabul edildi

Bu durumu rakamlarla açıklamak gerekirse; 2004 yılından itibaren Zarar Tespit Komisyonlarına toplam 360.803 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 316.675 adedi sonuçlandırılırken, bunlardan 170.404’ü için tazminat ödenmesine karar verilmiş, 146.271 başvuru ise reddedilmiştir.

Eksik kalan tazminat miktarı 5,7 milyar TL

Belirlenen tazminat miktarı incelendiğinde, genel olarak ödenmesi gereken miktarın yüzde 33,9’una denk düşen kısmın ödendiği görülmektedir. Bu açıdan yapılan ödemeler ve çıkan tazminatlar incelendiğinde; 170.404 başvuruda ödenen 2 milyar 946 milyon 249 bin 153 TL dikkate alındığında sadece tarım arazilerinden kaynaklanan gelir kaybına ilişkin ödenmesi gereken toplam miktarın 8 milyar 691 milyon 400 TL olduğu görülmektedir. Mart 2013 itibariyle eksik ödenen miktarın yaklaşık 5 milyar 744 milyon 751 bin 147 TL olduğu hesaplanmaktadır. Tüm başvurular sonuçlandığında ise ödenmiş miktar yaklaşık 6 milyar 545 milyon 233 bin TL olacak.

Bu para Kaçaksaray’ın bugünkü maliyeti kadardır

Hiç kimse de bu paraya çok demesin. Atatürk Orman Çiftliğine Atatürk’ün vasiyetini çiğneyerek bugün itibariyle 5 milyar TL maliyetle KaçakSaray yapan ve Dünyanın 19. Büyük ekonomisi olmakla övünen bir iktidar için terörde zarar gören, evini barkını terk etmek zorunda kalan köylüsüne 5,7 milyar TL ödemenin yük oluşturmaması gerekmektedir.

AKP’nin “çözüm” için samimiyet testi bu yasadır

Hükümete çağrıda bulunuyorum laf salatası yapmayın mademki Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan sorunları çözmek istiyorsunuz gelin önce göç etmek zorunda kalan bu vatandaşlarımızın derdine derman olun, çıkarın bu yasayı. İstenirse hemen bugün bu yasayı çıkartabiliriz. Bu yasa AKP’nin çözüm sürecindeki samimiyet testidir, turnusol kâğıdıdır, hodri meydan!

Umut Oran’ın yasa teklifi;

Teror-ve-Terorle-Mucadeleden-Dogan-Zararlarin-Karsilanmasi-Hakkinda-Kanunda-Degisiklik-Yapilmasina-Dair-Kanun-Teklifi-1

Print Friendly, PDF & Email