Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, “mahkeme kararları karşısında imar mevzuatında kaçak olarak değerlendirilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın aylık 700 bin TL’yi bulacak elektrik faturası nasıl ödenecek, elektriği kaçak olarak mı kullanıyor” sorusuna, “Sarayın elektrik bağlantı anlaşması ilgili mevzuat çerçevesinde yapılmıştır” demekle yetindi. Ancak Taner Yıldız’ın, “İmar iskan ruhsatı olmadan abonelik işlemini kim gerçekleştirdi? Sarayın aylık elektrik faturası 700 bin TL mi?” gibi birçok soruyu yanıtsız bırakması ise dikkat çekti.

CHP’li Umut Oran’ın, 14 Kasım’da kendisine yönelttiği soru önergesini gecikmeli olarak yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, ayrıntılı 7 sorudan oluşan önerge için sadece 1,5 satırlık bir yazıyı yanıt diye TBMM’ye gönderdi. Yıldız, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı için dağıtım sistemine bağlantı anlaşması ilgili mevzuat çerçevesinde yapılmış olduğundan önergede yer alan diğer konular mevzu bahis değildir” demekle yetindi.

Bu yazı Enerji Bakanının itirafıdır

Bu kısa yanıtı değerlendiren Umut Oran, “Abonelik ve fatura işlemleri hakkında tek bir bilgi vermeden önergeyi geçiştiren bu yanıtı bakanın kaçak elektrik kullanımının itirafı olarak değerlendiriyorum. Yasal yollardan konuyu takip etmeye, 77 milyon yurttaşımızın hakkını, ödenen her kuruş verginin hesabını sormaya devam edeceğim” dedi.

Umut Oran söz konusu önergesinde, çok ayrıntılı biçimde Kaçak Saray’ın birçok mahkeme kararı karşısında imar-iskan mevzuatı açısından kaçak konumda olduğunu, bu nedenle elektrik abonelik işleminin yapılamayacağını, bunu yapanlar hakkında yasal takibatın gerçekleşeceğini, bu durumda aylık 700 bin TL’yi bulacak elektrik bedelinin kaçak kullanıma gireceğini, bu faturanın kayıp kaçak bedeli olarak vatandaşlardan mı tahsil edilmesi yoluna gidilip gidilmeyeceğinin açıklanmasını istemişti.

NOT: önerge ve yanıtına buradan ulaşabilirsiniz:

www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=170694

Print Friendly, PDF & Email