“Bu soruşturma komisyonunu etkilemeye dönük değil midir? Suç duyurusunda bulundunuz mu?”
ANKARA

AKP’li 4 eski bakan hakkında TBMM Soruşturma Komisyonu’nun Yüce Divan oylaması yapacağı gün birçok gazeteye verilen Sağlam İrade ilanı ile komisyonun özellikle AKP’li üyelerinin etkilenmeye çalışılması üzerine CHP, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e başvurdu. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, bu ilanın yargılama faaliyetini etkilemeye dönük girişim olduğunu ve TCK 277’ye aykırı olduğunu belirterek Cemil Çiçek’in suç duyurusunda bulunup bulunmayacaklarını açıklamasını.

CHP’li Umut Oran, konuyla ilgili olarak Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Önergesinde dört eski bakan hakkında TBMM’de kurulan 9/8 esas numaralı Soruşturma Komisyonu’nun bugün yapacağı Yüce Divan’a sevk kararı oylaması öncesinde, Sivil Dayanışma Platformu imzasıyla bugün birçok gazetede “Sağlam İrade” başlığıyla ilanlar verildiğini anımsatan Umut Oran, “ Bu ilanda; Bakanların Yüce Divan’a gönderilme çabasının darbe girişiminin Anayasa Mahkemesinde sonuçlandırma girişimi olduğu, Anayasa Mahkemesi’nin aklanma yeri olmadığı öne sürülerek, “Siyasi kariyerlerini ve kazanımlarını ‘Sağlam İrade’nin gölgesine borçlu olanların küçük hesapları ‘Büyük Türkiye’ yürüyüşünü durdurmaya yetmeyecektir” denildi” ifadelerine yer verdi.

Soruşturma Komisyonunu etkilemiyor mu?

Umut Oran’ın Cemil Çiçek’e yönelttiği sorular şöyle:

– Bu ilan, TBMM Başkanlığı çatısı altında sürdürülen bir yargılama faaliyetini etkilemeye dönük değil midir? Bu konuda girişimde bulundunuz mu, sonucu ne oldu?

TCK 277’ye aykırı değil mi?

-Bu ilan, Türk Ceza Kanunu’nun “Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” başlıklı ve 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngören 277. Maddesine aykırılık teşkil etmiyor mu? Bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak mısınız? Söz konusu Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’den bu yönde herhangi bir talep tarafınıza ulaştı mı?

Tüm milletvekillerine hakaret ediyor!

– TBMM Genel Kurulu’nda 5.5.2014 tarihinde 9/8 esas numaralı Soruşturma Komisyonu’nun kurulması yönünde oy kullanan milletvekillerinin iradesinin bu ilanda “küçük hesap” olarak nitelenmesi karşısında ne yapacaksınız?

Komisyonunu AKP’li üyelerine baskı

– Bu ilan 9/8 esas numaralı komisyonun AKP’li üyelerini baskı altına almaya dönük değil midir?

Print Friendly, PDF & Email