CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, haziran ayından bu yana ham petrol fiyatlarında yüzde 50’ye yakın düşüş yaşanmasına rağmen bu durumun uçak bilet fiyatlarına yansımamasını TBMM gündemine taşıdı.

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un da konuya işaret ettiğini anımsatan Umut Oran, Ulaştırma, Turizm, Enerji ve Maliye bakanlarına aynı içerikte 4 ayrı soru önergesi yöneltti.

CHP’li Oran’ın uçak bilet fiyatlarının da indirilmesi talepli soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

24 Aralık 2014
Umut Oran
İstanbul Milletvekili

19 Haziran 2014 tarihinde Brent petrolün varil fiyatı, 115 doları aşmasına karşın Temmuz’dan bu yana devam eden düşüşle 24 Aralık 2014, bugün itibariyle 61 dolara kadar indi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da düşen petrol fiyatları ile beraber havayolu firmalarının da uçak biletlerinde indirime gitmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle Rusya konusunda yapılacak indirimlerin çok büyük etkisi olur. Düşen petrol fiyatları ile beraber indirimlerin de gelmesi gerekiyor. Bu sayede gelen turist sayısını arttırabiliriz. Ayrıca iç turizm için de çok büyük faydası olacaktır. Türkiye’nin dört bir yanında açılan havalimanları ile beraber seyahat eden sayısı hızla artıyor. Bilet fiyatlarının düşmesi bu durumu hızlandırır. Havayolu şirketlerine çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.

Bu kapsamda;

  1. Petrol fiyatları neredeyse yarı fiyatına kadar gerilemesine rağmen uçak bilet fiyatları neden bir türlü indirilmemektedir?
  1. İnen petrol fiyatlarının uyarlanarak uçak bilet fiyatlarının da düşürülmesi amacıyla neden firmalar nezdinde girişimde bulunmuyorsunuz, bulundunuzsa neden sonuç alınamıyor?
  1. Bilet fiyatlarının yüksekliğinde rol oynayan alan vergisi gibi girdileri düşürmek için herhangi bir girişiminiz var mıdır, varsa hangi sonuçları aldınız?
Print Friendly, PDF & Email