CHP’li Umut Oran’ın önergesini yanıtlayan Gümrük Bakanı Canikli çarpıcı bilgiler verdi:

– Bugüne kadar 292 altının ülkemize sokulduğuna dair bulgu bulunamamıştır?

– Gana’dan aslında 3500 kg altın gelecekti, eksik yükle uçtular

– Külçe altın ithalatı herhangi bir vergiye tabi değil. İsteyen herkes 24 ayar dışındaki altını serbestçe getirebilir

ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Rıza Zarrab’a ait 1500 kg altının ULS havayollarına ait bir uçakla 2013 yılbaşında Atatürk Havalimanına inmesi ve altınların kime ait olduğuna dair belgenin bulunmaması üzerine mühürlenen uçakta 15 gün sonra yapılan kontrollerde altının 292 kg eksilerek 1208 kg’ye düşmesi için ilgi çekici bir açıklama getirdi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın ısrarlı soru önergelerini yanıtlayan Bakan Canikli’nin, “Bugüne kadar 292 altının ülkemize sokulduğuna dair bulgu bulunamamıştır. 1500 kg miktarı sadece gümrüğe beyan edilen doğruluğu tartışmalı belgelerde kayıtlıdır. Aslında Gana’dan 3500 kg altın gelecekti uçak eksik yükle uçtu. Ayrıca külçe altın ithalatı herhangi bir vergiye tabi değil. 24 ayar dışındaki altını isteyen herkes serbestçe ülkemize getirebilir” yanıtını vermesi dikkat çekti.

20 soru önergesi ile takip

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde saat 06.40’da havalanan ve halen İran’da tutuklu bulunan Zarrab’ın ortağı Babek Zencani tarafından kiralanan ULS Havayollarına ait TC-ABK KZU755 sefer sayılı kargo uçağı Atatürk Havalimanına inmesi ve ancak birkaç gün sonra uçakta 1500 kg altın olduğu beyan edebilmelerine rağmen bu altının kime ait olduğunu gösteren konşimento veya hiçbir faturayı gümrüğe sunamamaları üzerine başlayan zincirleme yolsuzluğu takip ediyor. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı’nın isimlerinin geçtiği bu olayı 20’ye yakın soru önergesi ile her boyutuyla takip eden CHP’li Umut Oran’a, son olarak yeni Gümrük Bakanı Canikli bir yanıt gönderdi.

Yazıcı’nın saat cezası anlamlı 

Canikli’nin yanıtını değerlendiren Umut Oran, “6 ayrı önergedeki birbirinden farklı onlarca soruma 1,5 sayfalık yanıt yetersizdir, karanlıkta kalan birçok soru bulunmaktadır bunların takipçisiyim. Bu süreçte eski bakan Yazıcı’nın tek yaptığı anlamlı hareket eski kabine arkadaşının 700 milyarlık saati için gümrük cezasının yolunu açmış olmasıdır. Davutoğlu’nun da Dışişleri Bakanı iken belgelerini istediği bu olay tamamen aydınlatılmaya muhtaçtır ve ben de sonuna kadar takip edeceğim” diye konuştu.

Külçe altının vergisi yok

Umut Oran’ın içerikleri farklı 6 soru önergesine tek yanıt gönderen Canikli, “Külçe altın ithalatı gümrük vergisi, katma değer vergisi ve herhangi bir başka vergiye tabi değildir” diyerek olayla ilgili kaçakçılık işlemi yapılmadığını kabul etti.

Kaçakçılık cezası verilmedi!

24 ayar standart altın ithalatının sadece Altın Borsasına kayıtlı şirketlerce yapılabildiğini anımsatan Canikli, “24 ayar dışında kalan altınların ithalatı ise tamamen serbesttir. Her firma veya şahıs gümrüğe beyanda bulunmak şartıyla ülkemize serbestçe altın getirebilir. Getirilen altın da 22 ayar olarak gösterilmiştir. Külçe altın ithalinde yasak, kısıtlama veya herhangi bir kurumdan alınacak izin belgesi uygulaması mevcut bulunmamaktadır” dedi. “Eşyanın gümrük değerinin iki katı idari para ceza verilmesine dair kaçakçılık işlemi neden yapılmadı” sorusunu bu şekilde yanıtsız bırakan Canikli, ULS uçağı hakkında Ulaştırma Bakanlığına bildirimde bulunduklarını kaydetti.

292 kg altın uçtu!

Umut Oran’ın Zarrab’ın altınlarını taşıyan uçak 1 Ocak 2013’te beyanda bulunamadığı için mühürlendiğini, taşıdığı altının Duru döviz şirketine ait olduğunu günler sonra bildirdiğini ve 16 Ocak’ta gümrük memurlarının yaptığı incelemede altının 1208 kg çıktığını anımsatarak “292 altın nereye kayboldu?” sorusuna ise Canikli şu yanıtı vermesi dikkat çekti:

Aslında Gana’dan 3500 kg altın gelecekti!

“Bugüne kadar geçen zaman içinde 292 kg altının ülkemize sokulduğu hususunda herhangi bir bulgu, ibare ve veri bulunamamıştır. Konuya ilişkin rapor incelendiğinde söz konusu altınların Gana’dan yüklenmesi ve çıkışı sırasında bir dizi usulsüz işlem yapıldığı, başlangıçta 3500 kg yükleneceği belirtilen eşya için ilk parti eşya uçağa yüklendikten sonra uçağın geri kalan miktar için bir süre daha bekletildiği, bilahare eksik miktar ile uçmasına karar verildiği görülmektedir. 1500 kg miktarı sadece gümrüğe ibraz edilen ve doğruluğu/güvenirliliği tartışmalı belgelerde kayıtlı bulunmaktadır. Bu itibarla Türk Gümrük İdaresinin tespitlerinin esas alınması gerekmektedir.”

Bir aylık soruşturma yeterliymiş 

Önceki Bakan Hayati Yaz​ı​cı’nın, uçak 17 Ocak 2013’te Türkiye’den ayrılmasına rağmen neden bir ay sonra 15.2.2013’te inceleme talimatı verdiği ve sonrasında raporun bir aylık sürede nasıl tamamlanabildiği sorusuna ise “Eldeki verilen yeterli olması nedeniyle soruşturma bir ayda bitirilmiştir” demekle yetindi. Umut Oran, Yazıcı’nın verdiği, “uçağın taşıdığı eşyanın transit eşyası olduğunu, Dubai’ye gittiğini, akaryakıt ikmali için Türkiye’ye iniş yaptığı” talimatıyla müfettişi sınırlayıp, yönlendirdiğini, Gana ile yazışma yapılsa bile 1 aylık sürenin yetmeyeceğine işaret etmişti.

17-25 Aralık yaşanınca Yazıcı’dan bir yıl sonra gelen talimat 

Canikli’nin, Umut Oran’ın “olay Ocak 2013’te yaşanmasına rağmen, Yazıcı gümrük personeli hakkında soruşturma talimatını neden bir yıl sonra 15 Şubat 2014’te verdi” sorusunu yanıtsız bırakması ise dikkat çekti.

NOT: Önergelerden birisi ve Canikli’nin yanıtına buradan ulaşabilirsiniz:
www.tbmm.gov.tr/develop/owa/ yazili_sozlu_soru_sd.onerge_ bilgileri?kanunlar_sira_no= 158801

Print Friendly, PDF & Email