MİGEM’de hiç denetime çıkmayıp denetim için yılda 18-25 bin TL alanlar var!

Yılda 50 hafta boyunca güya denetime çıkan var, bakanlıkta sadece 2 hafta kalıyor 
Denetim ve harcırah ödül mekanizması ile çalışıyor hep aynı isimler saha çıkıyor 
Denetim değil de “eşlik”çilik yaptığı için harcırah alanlar kimler? 

Çay içmeyi bırak, denetlenen maden sahibi denetçinin her masrafını karşılıyor

ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, son yıllarda giderek artan biçimde kanayan yaraya dönüşen madenlerin, her türlü bürokratik ve denetim mekanizmasının başında bulunan Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MİGEM) yaşanan şok usulsüzlükleri ayrıntılı biçimde TBMM’ye taşıdı. Umut Oran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, “MİGEM Daire Başkanları hiç sahaya, araziye denetime gitmediği halde gitmiş gibi göstererek yılda 18-25 bin TL harcırah aldıkları doğru mudur? Yılın 50 haftasını denetimde geçirmiş görünen daire başkanları kalan 2 haftada mı bakanlık görevlerini yürütüyor? Devlet memurunun iki katı miktarla, her denetimde 350-500 TL arasında harcırah parası alan teftişe neden hep aynı isimler çıkıyor? Denetim yapmadığı halde denetimcilerin yanında ‘eşlikçi’ olarak görevlendirilmiş gibi görünüp harcırah alan müşavirler kimlerdir? Çay içmeyi bırakın, denetlenen maden sahibi denetçinin her masrafını karşılıyor?” diye sordu.

MİGEM Daire Başkanları harcırah kuyruğunda!

CHP’li Umut Oran, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şok iddiaları gündeme getirdi. İşte yanıt bekleyen o iddialar:

– Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Daire Başkanlarının hiçbir zaman saha denetimine gitmediği halde denetime gidenleri denetledikleri gerekçesiyle harcırah aldıkları bilgisi doğru mudur? Sırf bu amaçla yayınlanan iç genelge hangi üst amirin imzasını taşımaktadır? Saha denetimi harcırahı alan MİGEM Daire Başkanları, sahada hangi denetimleri yapmışlardır, harcırah alan daire başkanlarının her birisinin bu göreve geldiklerinden bu yana aldıkları harcırah toplamı nedir, nerede hangi tarihlerde denetim yapmışlardır? 

Memurun iki katı harcırah

– Maden işlerinde arazi denetimine giden personelin Maden Kanunundan gelen bir hakla, normal devlet memuru harcırahının iki katını aldığı doğru mudur? MİGEM Personelinden olup da 2013 yılında saha denetimlerine gidenlere ödenen toplam harcırah miktarı kaç TL’dir, bunların isimleri nedir?

Hep aynı, uslu isimler mi denetime gidiyor?
– MİGEM’de saha denetimine gönderilenlerin genellikle her şeye ‘uygundur’ diyen, maden işletme sahibinin eksikliklerini görmezden gelen, iktidara yakın isimleri koruyup gözetenler arasından seçildiği ve bu isimlerin her hafta denetime gittiği duyumu doğru mudur?

Kim bu ‘eşlikçi’ler?
– Perşembe günü çıkan ‘olur’un ardından bu denetimlerin Cuma, cumartesi, Pazar, pazartesi günleri yapıldığı ve bakanlık müfettişleri, hukuk müşavirleri vb. bazı çalışanların da Genel Müdür vekilinin oluruyla bu kişilere ‘eşlik’ ettikleri doğru mudur? Eşlik’çilere neden izin verilmektedir, denetimi yapanlar dışında bunlar ne iş yapmaktadır? Bu eşlikçilere ne kadar harcırah ödenmektedir?

Denetime çıkmak için torpil gerekiyor
– Her hukuk müşaviri ve her bakanlık çalışanının arazi denetimlerine gidemediği, bunu yapabilmek için sizin torpil yapmanız gerektiği iddiası doğru mudur?

Her denetime 500 TL
– Bakanlık personelinin evinin otobüs terminaline (AŞTİ) uzaklığına göre değişen taksi ücretiyle birlikte her arazi görevi, denetim için 350-500 TL arasında harcırah aldığı bilgisi doğru mudur?

Yılda 18-25 bin TL harcırah
– Yılın 50 haftası boyunca arazi görevine, denetime giden, bilirkişilik yapan daire başkanı, personel olduğu, yılda 18-25 bin TL harcırah alanlar bulunduğu bilgisi doğru mudur? Yıllık maaşı kadar harcırah alan daire başkanları bulunduğu bilgisi doru mudur? MİGEM Daire başkanlarının her birisinin 2013 yılı boyunca aldığı arazi görevi, denetim dolayısıyla aldığı harcırahların her birisinin toplamı ne kadardır? Hangi daire başkanı ne kadar harcırah almıştır?

Daire başkanı sadece 2 hafta mı bakanlıkta kalıyor?
– Bir yılın 50 haftası boyunca dış görevde olan birisi sadece kalan 2 haftada mı makamında bakanlık işlerini, asli görevini takip etmektedir?

Çay dışında bütün masraflar mı karşılanıyor?
– Arazi görevlerinde, maden görevlerinde denetime gidenlerin “çay içmenin dışında” tüm masraflarının teftişi yapılan, denetlenen madenin sahibi tarafından karşılandığı iddiası doğru mudur? Bunu önleyen mevzuatınız, uygulamanız var mıdır, bu konuda ceza alan herhangi bir personeliniz var mıdır?

Özgeçmişi bile yok
– Maden İşleri Genel Müdür Yardımcılarının özgeçmişleri web sitesinde bulunmasına rağmen genel müdür vekili Sadi Civelekoğlu’nun ki neden yok? Sadi Civelekoğlu kamu ve özel sektördeki mesleki geçmişi nedir, eğitim durumu nedir? MİGEM gibi önemli bir kurum neden vekâletle yönetilmektedir? Bugünkü MİGEM Daire Başkanlarının özgeçmişleri ve mesleki deneyimleri nedir?

Sınavsız şube müdürlüğünün yolu daire başkanlığından geçiyor! 
– Şube müdürü olabilmek var olan sınav koşulunu aşabilmek için bazı isimlerin önce daire başkanı olarak atandıkları, 50-60 gün sonra ise ailevi nedenler gerekçesiyle daire başkanlığı yapamayacaklarını öne süren bu kişilerin aslı şube müdürü olarak atandıkları doğru mudur? Bu şekilde atanan ancak ailevi vb. gerekçelerle bu görevi sürdüremeyeceğini beyan ederek bir alt makam olan şube müdürlüğüne, koordinatörlüğe atanmış olan kişi sayısı toplam kaçtır, bunlar kimlerdir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 10.11.2014

Umut Oran
İstanbul Milletvekili

  1. 17.   Bugün bakanlığınızda Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşarlık yapanların isimleri ve bu                 göreve atanma tarihleri nedir? Bakanlığınızdaki söz konusu üst düzey yöneticilerinin daha önceki kamu-özel sektör görev yerleri, her                             birisinin mezun oldukları, eğitim gördükleri lisans programları, varsa yüksek lisans ve doktora konuları ve eğitimlerini nerede                                           tamamladıklarını gösteren liste nedirMaden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Daire Başkanlarının hiçbir zaman saha denetimine gitmediği halde denetime gidenleri denetledikleri gerekçesiyle harcırah aldıkları bilgisi doğru mudur? Sırf bu amaçla yayınlanan iç genelge hangi üst amirin imzasını taşımaktadır? Saha denetimi harcırahı alan MİGEM Daire Başkanları, sahada hangi denetimleri yapmışlardır, harcırah alan daire başkanlarının her birisinin bu göreve geldiklerinden bu yana aldıkları harcırah toplamı nedir, nerede hangi tarihlerde denetim yapmışlardır?
  2. Maden işlerinde arazi denetimine giden personelin Maden Kanunundan gelen bir hakla, normal devlet memuru harcırahının iki katını aldığı doğru mudur?
  3. MİGEM Personelinden olup da 2013 yılında saha denetimlerine gidenlere ödenen toplam harcırah miktarı kaç TL’dir? 2013 yılında toplam kaç personelinize saha denetimi için harcırah ödendi? Denetime giden her bir personele ödenen harcırah miktarları ve bu personelin isimleri nedir?
  4. MİGEM’de saha denetimine gönderilenlerin genellikle her şeye ‘uygundur’ diyen, maden işletme sahibinin eksikliklerini görmezden gelen, iktidara yakın isimleri koruyup gözetenler arasından seçildiği ve bu isimlerin her hafta denetime gittiği duyumu doğru mudur?
  5. Perşembe günü çıkan ‘olur’un ardından bu denetimlerin Cuma, cumartesi, Pazar, pazartesi günleri yapıldığı ve bakanlık müfettişleri, hukuk müşavirleri vb. bazı çalışanların da Genel Müdür vekilinin oluruyla bu kişilere ‘eşlik’ ettikleri doğru mudur? Eşlik’çilere neden izin verilmektedir, denetimi yapanlar dışında bunlar ne iş yapmaktadır? Bu eşlikçilere ne kadar harcırah ödenmektedir?
  6. Her hukuk müşaviri ve her bakanlık çalışanının arazi denetimlerine gidemediği, bunu yapabilmek için sizin torpil yapmanız gerektiği iddiası doğru mudur?
  7. Bakanlık personelinin evinin otobüs terminaline (AŞTİ) uzaklığına göre değişen taksi ücretiyle birlikte her arazi görevi, denetim için 350-500 TL arasında harcırah aldığı bilgisi doğru mudur?
  8. Yılın 50 haftası boyunca arazi görevine, denetime giden, bilirkişilik yapan daire başkanı, personel olduğu, yılda 18-25 bin TL harcırah alanlar bulunduğu bilgisi doğru mudur? Yıllık maaşı kadar harcırah alan daire başkanları bulunduğu bilgisi doru mudur? MİGEM Daire başkanlarının her birisinin 2013 yılı boyunca aldığı arazi görevi, denetim dolayısıyla aldığı harcırahların her birisinin toplamı ne kadardır? Hangi daire başkanı ne kadar harcırah almıştır?
  9.   Bir yılın 50 haftası boyunca dış görevde olan birisi sadece kalan 2 haftada mı makamında bakanlık işlerini, asli görevini takip etmektedir?
  10. Arazi görevlerinde, maden görevlerinde denetime gidenlerin çay içmenin dışında” tüm masraflarının teftişi yapılan, denetlenen madenin sahibi tarafından karşılandığı iddiası doğru mudur? Bunu önleyen mevzuatınız, uygulamanız var mıdır, bu konuda ceza alan herhangi bir personeliniz var mıdır?
  11. Maden İşleri Genel Müdür Yardımcılarının özgeçmişleri web sitesinde bulunmasına rağmen genel müdür vekili Sadi Civelekoğlu’nun ki neden yok? Sadi Civelekoğlu kamu ve özel sektördeki mesleki geçmişi nedir, eğitim durumu nedir? MİGEM gibi önemli bir kurum neden vekâletle yönetilmektedir? Bugünkü MİGEM Daire Başkanlarının özgeçmişleri ve mesleki deneyimleri nedir?
  12. MİGEM adına saha denetimlerini neden müfettişler yapmıyor? ‘Mali Uzman’ olarak saha denetimine gidenlerin hiçbirisinin mali uzman olmadığı ve bu nedenle görevlendirme yazılarına “mali uzman YERİNE ibaresinin konulduğu doğru mudur? Neden MİGEM’de bu yol izlenmektedir?
  13. Bakanlığınız döneminde, Maden İşleri Genel Müdürü iken bakanlık müsteşar yardımcısı yaptığınız isimler kimlerdir?
  14.  Şube müdürü olabilmek var olan sınav koşulunu aşabilmek için bazı isimlerin önce daire başkanı olarak atandıkları, 50-60 gün sonra ise ailevi nedenler gerekçesiyle daire başkanlığı yapamayacaklarını öne süren bu kişilerin aslı şube müdürü olarak atandıkları doğru mudur?
  15. 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında daire başkanlığına atanan, ancak ailevi vb. gerekçelerle bu görevi sürdüremeyeceğini beyan ederek bir alt makam olan şube müdürlüğüne atanmış olan kişi sayısı toplam kaçtır? Daire başkanı iken şube müdürü olarak atanmayı isteyen, kabul eden bu kişilerin yıllara göre dağılımı nedir? Daire başkanı iken bu şekilde şube müdürlüğüne atananların isimleri ve bugünkü görev yerleri neresidir?
  16. Bu şekilde daire başkanı yapılıp hemen ardından ‘gönüllü’ biçimde şube müdürü olup da şube müdürlüklerinin yasayla iptalinden sonra ‘koordinatör’ olarak görevlendirilen ‘eski’ şube müdürlerinin sayısı ve görevleri, isimleri nelerdir?
Print Friendly, PDF & Email