CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, karsigazete.com ve grihat.com‘a yapılan polis baskınlarını TBMM gündemine taşıdı. Oran’ın basından sorumlu Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanına yönelttiği sorular şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sn. Yalçın Akdoğan yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 01.10.2014

 
 
Umut Oran
 
İstanbul milletvekili
 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Müdürlüğü ekipleri dün karsigazete.com ve grihat.com bürolarına baskın düzenleyerek gazetecilerin çalışmasını, yayın yapmasını durdurup, telefonlarına ve bilgisayarlarına el koyup dijital kayıtlarını aldılar.
Bu kapsamda;

  1. Bu polis baskını Anayasa’nın Basın Hürriyeti ve Basın Araçlarının Korunması başlıklı 28 ve 30. Maddelerine aykırı değil midir? Polisin işlemlerini yaptığı sırada basın yayın faaliyetlerinin sürdürülmesine niçin engel olundu?
  1. Polisin söz konusu baskını hangi hukuki dayanağa göre gerçekleştirildi? Bu işlemlere dayanak oluşturan mahkeme/savcılık kararları hangileridir, bu kararları alan hâkim ve savcılar kimlerdir?
  1. Polis baskınıyla ilgili olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürosunun 29.9.2014 tarih ve 2014/128980 soruşturma sayılı yazısı hangi soruşturma ile ilgilidir, soruşturma/hazırlık numarası nedir?
  1. karsigazete.com ve grihat.com’la ilgili soruşturma varsa bu dosyanın şikâyetçileri kimlerdir, şikâyetçiler arasında 12. Cumhurbaşkanı da var mıdır?
  1. Her iki haber sitesine polisin gerçekleştirdiği baskının, 17-25 Aralık Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonuyla ilgili bir haberin sitelerden kaldırılması amacıyla yapıldığı iddiası doğru mudur?
  1. Polis baskını “Hani o ses kayıtları montajdı” başlığıyla verilen haberin Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde 17 Aralık 2013 tarihinde yaptığı telefon konuşmalarına ait olmasından mı kaynaklanmaktadır?
  1. ABD ve AB ülkeleri ile gelişmiş demokrasilerde polisler basın yayın kuruluşlarına bu şekilde baskın düzenliyor mu? Bu tablonun sadece Türkiye gibi ülkelerde yaşanmasının gerekçeleri nelerdir?
Print Friendly, PDF & Email