Erdoğan’ın 3 yılda 1 milyon TL artan serveti ortada kaldı

TBMM, milletvekili ve bakanların mal bildirimlerini kasada saklıyor, hiçbir işlem yapmıyor

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği son iki mal bildirimine göre servetinin 3 yılda 1 milyon TL artması karşısında girişimde bulunan CHP Milletvekili Umut Oran’a, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’tan “milletvekili ve bakanların mal bildirimleri üzerinde inceleme ve karşılaştırma yapılmamaktadır” itirafı geldi.

Cumhurbaşkanı olunca mal beyanını açıkladı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM Başkanı Çiçek’in yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de 28 Ağustos 2014 tarihinde yayımlanan mal beyanında, çeşitli bankalarda 4 milyon 404 bin TL ve 200 bin dolar ile oğlu Burak Erdoğan’dan 500 bin TL alacağı, Rize Güneysu Dumankaya Köyü’nde değeri 10 bin TL olan 2 bin m2 arazisi bulunduğunu anımsatmıştı.

2011 ile arada 1 milyon TL fark var

2011 seçimleri sonrasında da 16 Haziran 2011 tarihinde malvarlığını açıklayan R.T. Erdoğan; 3 milyon 390 bin 384 TL, 25 bin Sterlin ve 199 bin 867 doları bulunduğunu açıkladığını kaydeden Umut Oran, “3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’nun 8. Maddesi uyarınca milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri mal beyanını TBMM Başkanlığına sunmaktadır” dedi.

Haksız mal edinme işlemi yapılmayacak mı?

Erdoğan hakkında haksız mal edinme işlemi yapılıp yapılmayacağının açıklanmasını isteyen Umut Oran, Çiçek’e şu soruları yöneltmişti:

“İki mal beyanı arasında geçen 3 yıllık sürede servetinin 1 milyon TL artması karşısında 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu uyarınca Recep Tayyip Erdoğan hakkında işlem yapılması için herhangi bir talimat verdiniz mi? Bu konuda Maliye Bakanlığı ve/veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile herhangi bir yazışmanız oldu mu? 3628 sayılı Yasa’nın “Haksız mal edinme” başlıklı 4. Maddesi uyarınca Erdoğan hakkında inceleme yapılacak mı?”

Sadık Yakut’tan 6 satırlık itiraf

TBMM Başkanı Çiçek yerine önergeyi yanıtlayan TBMM Başkanvekili Yakut, milletvekili ve bakanların mal bildirimleri üzerinde herhangi bir inceleme yapmadıklarını verdiği 6 satırlık yanıtla şu şekilde itiraf etti:

“Bilindiği üzere, 19.04.1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun ‘Bildirimlerin verileceği merciler’ kenar başlıklı 8. Maddesi uyarınca, milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri mal bildirimlerini TBMM Başkanlığı’na vermektedir. Milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri için Başkanlığımızca mal bildirimleri üzerinde inceleme ve karşılaştırma yapılmamaktadır.”

CHP iktidarında tek tek hesabını soracağız

Bu duruma tepki gösteren Umut Oran ise, “Bu yanıt hukuk devletinin çöktüğünün göstergesidir. Mal bildirimlerini laf olsun diye alıp kasada saklıyorlar, anlaşılan o ki ellerinden gelse bu yasayı tamamıyla kaldıracaklar. CHP iktidarında, demokrasi ve hukuk düzenimiz normale döndüğünde, tüm bu haksız mal edinmelerin hesabını tek tek soracağız kimsenin kuşkusu olmasın. Tüyü bitmemiş yetimin hakkının nasıl korunacağını o zaman herkes görecek” diye konuştu.

ressss

Print Friendly, PDF & Email