Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, Freedom House 2014 raporuna göre Türkiye’nin geçen yıla göre 14 basamak gerileyerek 197 ülke içerisinde 134’ncülüğe düşmesinin gerekçesini sordu. Oran, Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Oran, önergesinde şunları kaydetti:

Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü. Gezi Olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya sahipliği nedeniyle 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl önceye göre 14 sıra daha gerileyip dünya genelinde 197 ülke içerisinde 134’üncülüğe geldi. Böylece Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke oldu. 

Bu kapsamda;

  1. Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından “Özgür olmayan ülkeler” kategorisinde olmasının gerekçeleri nedir?
  2. Türkiye’nin basın özgürlüğü alanında 1999’ların standartlarına gerilemesinin gerekçeleri nelerdir?
  3. Basın özgürlüğünde Türkiye’nin küme düşmesinde hükümetinizin payı nedir?
  4. Türkiye’nin basın özgürlüğünde sadece bir yılda 14 basamak gerilemiş olması, hükümet olarak basın özgürlüğünü bilerek daralttığınız göstergesi midir?
  5. 42 Avrupa ülkesi içerisinden sadece Türkiye’nin “basını özgür olmayan ülkeler” arasında yer almasını bakanlık olarak nasıl değerlendirmektesiniz?
  6. Bu durum hükümet olarak basın özgürlüğü alanında başarısız olduğunuzun göstergesi midir?
  7. Türkiye’de basın özgür ve bağımsız mıdır? 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde çıkan bu rapor karşısında hangi adımları atacaksınız? 
Print Friendly, PDF & Email