“Çocuklara dini nikâh kıyılmaması için imamlara niçin talimat vermiyorsunuz?”

“En az 3 çocuk beklentiniz nedeniyle mi çocuk gelinlere göz yumuyorsunuz?”

“Çocuk geline yol açan 4+4+4 den 8 yıl kesintisiz eğitime geri dönecek misiniz?”

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, 11 yaşında evlendirilen ve 14’ünde ikinci çocuğunu erken doğurduktan sonra tüfekle vurulmuş halde bulunan Kader Erten’i anımsatarak, ““Çocuklara dini nikâh kıyılmaması için imamlara niçin talimat vermiyorsunuz? En az 3 çocuk beklentiniz nedeniyle mi çocuk gelinlere göz yumuyorsunuz? Çocuk geline yol açan 4+4+4 den 8 yıl kesintisiz eğitime dönecek misiniz?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Kader Erten’in ölümünü ve buna yol açan sistemi gündeme getirdi.

Önergesinde, “Kader Erten, henüz 11 yaşındayken evlendirildi, 12 yaşında ilk çocuğunu doğurdu, 14 yaşındayken erken doğurduğu ikinci çocuğunun yaşamaması nedeniyle Siirt-Pervari Düğümcüler Köyü’nde 13 Ocak 2014 tarihinde tüfekle vurulmuş halde ölü bulundu” diyen Umut Oran, çocuk gelinler hakkında şu bilgileri de verdi:

Evli kız çocuklarının beşte biri 10-14 yaşında

Farklı araştırmalara göre, bölgeler arasında farklılıklar olsa da evlendirilen kız çocuklarının yaklaşık yüzde 20’si 10-14 yaş aralığında bulunuyor.

Evlenme izni davaları yüzde 94 arttı

Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre 2011 yılında, yaşı küçük çocukları için mahkemede “evlenmeye izin” davası açan ailelerin sayısı 2010 yılına göre yüzde 94 artarak 18 bin 434’e çıktı.

2 ilde 6 ayda 300 çocuk gelin doğum yaptı

Hacettepe Nüfus Etüdleri Enstitüsü’ne göre Türkiye’de 5 milyonun üzerinde çocuk gelin var ve kız çocuklarının yüzde 31,7’si küçük yaşta evlendiriliyor. 2011’in ilk yarısında Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 300 “çocuk gelin” hastane ortamında doğum yaptı.”

“3 çocuk” nedeniyle mi görmezden geliyorsunuz?

Umut Oran, “bu vahim tablo karşısında” Başbakan Erdoğan’ın şu sorulara yanıt vermesi gerektiğini bildirdi:

– Her ailenin en az 3 çocuk yapması beklenti ve talimatınız nedeniyle mi 11-12 yaşındaki çocukların evlenmesini önlemeyip, bu duruma göz yumuyorsunuz?

İmamlara niçin “kıymayın” talimatı vermiyorsunuz?

– Bu çocukların “evlendirilmesinde” imam nikahı yolu tercih edilmesi nedeniyle imamlara bu konuda niçin kesin talimat vererek 18 yaşın altındaki kız çocuklarının evlendirilmesinin önüne geçmiyorsunuz?

Kaç imam hakkında işlem yaptınız?

– 18 yaşın altındaki kız çocuğunu evlendirdiği için hakkında işlem yapılan imam var mıdır? 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren cami imamları hakkında hangi suçlardan hangi adli işlemler yapılmıştır, yıllar itibariyle hakkında işlem yapılan imam sayısı ve işlem türlerinin dağılımı ve sonucu nedir?

Yasalarda evlilik yaşı çelişkisi var!

– Medeni Kanun’a göre 17 yaşını doldurmamış kızlar, Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaşını doldurmamış kızlar, Türk Ceza Kanunu’na göre ise 15 yaşını doldurmamış kızlar çocuk gelin sayılıyor. Hâkim kararıyla evlilik için de “16 yaşını doldurma şartı” aranması koşulu karşısında kanunlardaki erken yaşta evlilik konusundaki bu çelişkiyi gidermek için yasa değişikliği girişiminiz olacak mı?

Erken evlilik sebebi 4+4+4 sistemi 

– Kesintisiz 8 yıllık eğitimi, hiçbir bilimsel eleştiriyi kabul etmeksizin 4+4+4 şeklinde kesintili eğitime çevirmeniz dolayısıyla ilk 4 yıllık eğitim sonrasında kız çocuklarının okula gönderilmeyerek “çocuk gelin” yapılması uygulamasının artması karşısında bu sistemden geri adım atarak yeniden 8 yıllık eğitime dönülmesini düşünüyor musunuz?

Print Friendly, PDF & Email