“Zarrab ve bakan çocuklarına sınırsız görüşme izni mi verildi?” 

“Silivri’de tutulanların yakınları niçin aynı şekilde ziyaret edemiyor?”

ANKARA

Büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla tutuklanarak cezaevine konulan İran kökenli Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) eşi Ebru Gündeş’in ve tutuklu bulanan eski bakan çocuklarının ailelerinin cezaevi ziyaretinde özel muameleye tabi tutulması CHP tarafından TBMM gündemine taşındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Reza Zarrab’ın ve özel muamele görmesinin sebebi nedir? Eşi Ebru Gündeş tarafından 2 haftada 3 kez ziyaret edilmesi nasıl mümkün oldu? Eski bakan çocukları ve Ebru Gündeş’e tanınan sınırsız görüşme hakkı Silivri’de ve diğer cezaevlerinde kalanlara niçin uygulanmıyor?” diye sordu.

Zerrab niçin özel muamele mi görüyor?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Oran, önergesinde Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

– İran kökenli Reza Zarrab (Rıza Sarraf) halen tutuklu bulunduğu Metris Cezaevinde özel muamele mi görmektedir? Zarrab’ın özel muamele görmesinin gerekçesi nedir?

– Ebru Gündeş’in eşi Reza Zerrab’ı tutuklu olduğu bu 15 günlük dönemde 3 kez ziyaret edebilmesi nasıl mümkün olmuştur?

Cezaevinde yakınları olanlar Ebru Gündeş örneğinde olduğu gibi her gün cezaevi ziyareti yapıp birer saat görüş yapabilir mi?
Ebru gündeş gibi herkes yiyecek içecek götürebilir mi?

– Ebru Gündeş ve tutuklu bakan çocuklarına götürülenlerde olduğu gibi yakınları tutuklulara her türlü yiyecek içeceği götürebilir mi?
– Bu ziyaret dolayısıyla görevini ihmal, suistimal eden kamu görevlisi var mıdır, hakkında inceleme-araştırma başlatılan görevli var mıdır, sonuçta haklarında hangi işlem tesis edilmiştir?

Yönetmelikteki ‘makul’ sebep mi uygulandı?

– Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında yönetmeliğe göre “Hükümlü ve tutuklular, yakınları ile haftada bir kez olacak şekilde, üçü kapalı biri açık görüş olmak üzere ayda dört kez görüşme yapabilir. Belirlenen ziyaret günü ve saatleri dışındaki ziyaretleri ile tutuklu ve hükümlü yakınları dışında kalan kişilerin ziyaretlerine, makul sebep bulunması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı olarak izin verilebilir” denilmesi karşısında, Ebru Gündeş için uygulanan “makul sebep” nedir? Söz konusu ziyaretlere izin veren Cumhuriyet Başsavcısı, Başsavcıvekili, Savcısı kimdir?

Silivri’dekileri de tanınacak mı?

– Reza Zarrab ile halen tutuklu bulunan eski bakan çocukları Barış Güler ve Kaan Çağlayan’a verilen sınırsız görüşme izni, Silivri Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yakınlarına da niçin aynen uygulanmamaktadır? Silivri’deki hükümlü ve tutukların yakınlarına niçin ayda bir kez sadece 45 dakika açık görüş izni verilmektedir?

Print Friendly, PDF & Email