Genel Başkan Yardımcısı Oran İzmir’de, “Türkiye, bir parti devleti, bir polis devleti. Hukukun üstünlüğünün, kuvvetler ayrılığının olmadığı bir süreç yaşıyor” dedi.

“Adalete ve sonunda tecelli edeceğine inanıyoruz ama kararı doğru bulmuyoruz”

Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran İzmir’de Karşıyaka Belediyesince yaptırılan Mustafa Kemal Mahallesi Kapalı Pazaryeri ile Kardeşlik Parkı’nın açılışı törenine katıldı.

Oran, gazetecilere yaptığı açıklamada, başından bu yana takip ettikleri Balyoz Planı davası kapsamındaki delillerin gerçek olmadığına yönelik çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşarın raporları bulunduğunu belirtti.

Dava kararında, söz konusu raporların dikkate alınmadığını gördüklerini ifade eden Oran, “Çağdaş ve gelişmiş ülkelere, hukukun üstünlüğünün var olduğu ülkelere, kuvvetler ayrılığının var olduğu ülkelere baktığımız zaman, herhangi bir somut delilin olmadığı bu şekilde planlanmış bir eyleme yönelik böyle bir ağır cezalar verilmiyor” dedi.

Kararda kanıtın önemli rolü bulunması gerektiğine dikkati çeken Oran, şöyle konuştu:

“Kararı doğru bulmuyorum, yargının vermiş olduğu bir karar ama sonrasının da olduğunu düşünüyorum. Anayasa Mahkemesi gibi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi… Adalet bazen geç yürür ama mutlaka sonunda doğru işler. Türkiye’de adaletin mutlaka tecelli edeceğine inanıyorum. Ülkenin bir an evvel parti devletinden, polis devletinden kurtulup, katılımcı çoğulcu demokrasiyle yönetilen, laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti haline gelmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda da kararlıyız. Şu andaki haliyle Türkiye, bir parti devleti, bir polis devleti, hukukun üstünlüğünün olmadığı, kuvvetler ayrılığının olmadığı bir süreç yaşıyor. Bu konuda da tüm dünya Türkiye’nin itibarsız bir hale geldiğini, yalnızlaşan bir Türkiye olduğunu vurguluyor. Adalete inanıyoruz ve sonunda tecelli edeceğine inanıyoruz ama kararı doğru bulmuyoruz.”

– “Türkiye kötü yönetiliyor”

Oran, Mustafa Kemal Mahallesi Kapalı Pazaryeri açılış töreninde yaptığı konuşmada ise vatanına sahip çıkan İzmirlilerle bir araya gelmekten her zaman mutluluk duyduğunu söyledi.

CHP’nin diğer siyasi partilerden farkının her zaman sorgulandığını anlatan Oran, “90 yıllık koca bir çınarız. Köklü bir parti olmak çok önemli. Bu koca çınar, kökleri ve geçmişiyle dimdik ayakta” dedi.

AK Parti ile CHP arasındaki en önemli farkın, insan ve çevre odaklı, katılımcı çoğulcu demokrasi anlayışı olduğunu savunan Oran, şöyle konuştu:

“ABD’ye gittik 10 gün önce. ABD’liler bizlere Türkye’de yeni bir sorun olduğunu söylediler. ‘Türkiye’de özgürlük ve demokrasi açığı sorunu var’ dediler. Ben de içimden ‘Günaydın’ dedim. ‘Önceden Türkiye’de cari açık, bütçe açığı, dış ticaret açığı problemi vardı, şimdi özgürlük ve demokrasi sorunu var’ dediler. Bizim iktidarla farkımız, planlarımızı insan odaklı, katılımcı çoğulcu demokrasi anlayışı ile yapıyoruz. Orada ise bir kişi karar veriyor, kim ne giyecek, ne içecek, ne okuyacak, kaç çocuk doğuracak, bir kişi karar veriyor. Türkiye bunu hak etmiyor, Türkiye kötü yönetiliyor. Türkiye’nin, insan odaklı, katılımcı siyaset anlayışına ihtiyacı var. Bizler de bu amaçla bu uğurda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

– “Kapanan belediyeleri açacağız”

Oran görüşlerini açıklarken, Türkiye’nin gündeminde seçimlerin bulunduğunu, CHP olarak var güçleriyle hazırlıklarını sürdürdüklerini bildirdi.

Yerel seçimlerde elde edilecek sonucun, cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçimlerdeki başarının da anahtarı olacağına dikkati çeken Oran, şunları kaydetti:

“Belediyecilik demek halka hizmet demek, halkın hayatını kolaylaştırıp güzelleştirmek, halkı mutlu etmek demek. CHP belediyeleri, halk için halkla beraber çalıştı. Böyle çalışmaya devam edecek. Yerel yönetimlerin hizmetlerini teşvik etmek yerine hükümet beldeleri kapattı. Şu anda bin 396 seçim noktası var. Kapanan belediyelerin açılmasını sağlayacağız. Bizlere önemli görevler düşüyor. Seçimlerin, ekonomik ve sosyal demokrasi boyutunun yanı sıra cumhuriyetin değerleri boyutu da var. Bizler, Atatürk ve cumhuriyetin değerlerinde birleşiyoruz. Oyumuza oy katmamız lazım. İzmir ve Ege’nin tüm ilçelerinde oylarımızı artırmamız lazım. Yerel seçimler önemli. Halkın ve örgütün nabzını tutarak bin 396 noktada en fazla oyu alabilmek en büyük hedefimiz olacak.”
Esnafın önemli sorunları olduğunada  işaret eden Oran, CHP olarak esnafa sıfır faizli kredi sağlanmasına yönelik çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise Karşıyaka’nın, gelişmiş sorgulama kültürüyle şekillenmiş demokrasi anlayışıyla marka haline gelmiş bir ilçe olduğunu söyledi.

Görevde bulunduğu 9 yıl boyunca hizmetle var olduklarına işaret eden Durak, “9 yılda, 600 milyon liranın üzerinde yatırımla orantısal olarak en fazla yatırım yapan belediyeyiz. 600 milyon liralık yatırımla 350′nin üzerinde projeyi hayata geçirdik” dedi.
Oran ve beraberindekiler, 103 tezgah ile 11 dükkan kapasiteli Mustafa Kemal Mahallesi Kapalı Pazaryeri’nin açılışını gerçekleştirdi.
Oran, daha sonra, Karşıyaka Belediyesi’nin kardeş şehirlerinin isimlerinin yer aldığı anıta ev sahipliği yapan Kardeşlik Parkı’nın açılışına katıldı.

www.chp.org.tr

Print Friendly, PDF & Email