“Bu seçimlerde Türkiye AKP’nin ciğerlerine doldurduğu biber gazından kurtulup, rahat bir nefes alacak.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, mayıs ayında Kütahya’da oynanan U-14 futbol maçında 13 yaşında çocukların dahi biber gazıyla müdahale edilerek coplanmasını TBMM gündemine taşıması üzerine İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, futbol sahasındaki şiddeti dahi mazur gören bir yanıt vermesi dikkat çekti. Bakan Güler, açık TV görüntülerine rağmen sahada cop kullanılmadığını öne sürerken, “kullanılan gaz mühimmatlarının insan sağlığına kalıcı zarar verdiğine veya bu mühimmatların kullanımından dolayı hayatını kaybeden kişilerin bulunduğuna dair resmi raporlarda intikal eden bir husus bulunmamaktadır” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran mayıs ayı başında Kütahya’da oynanan ve sahaya giren polisin 13 yaşındaki futbolcu çocukları coplayıp biber gazı sıktığı için tepki çeken maçı TBMM gündemine taşımıştı.

Cop tespiti yapılamamış

Bakan Güler ise yanıtında “iki şahsı etkisiz hale getirmek için zor kullanma yetkisine istinaden gaz spreyi ile müdahalede bulunulmuştur. Cop kullanıldığıyla ilgili herhangi bir tespit elde edilmemiştir” demekle yetindi.

Umut Oran tepkili

Bu yanıta tepki gösteren Umut Oran ise, “Kütahya’da oynanan U-14 futbol maçında çevik kuvvet sahaya girmiş, futbolcuları ve yöneticileri coplayıp biber gazıyla müdahale etmişti. Sayın Bakan cevabında diyor ki “cop kullanıldığına dair herhangi bir görüntü bulunmuyor” ve “kullanılan gaz mühimmatının insan sağlığına kalıcı zarar verdiğine” ilişkin bir resmi rapor da yok” diye konuştu.

Kulüp başkanı bile şikayetçi oldu

Umut Oran yanıtla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Birincisi, Sayın Bakan, maçtaki görüntüleri nasıl izlemiş belli değil. İkitellispor Kulüp Başkanı Abdülselam Ceyhan, “13 yaşındaki çocuklara bu şekilde davranılmasını kınıyoruz. Şikâyetçi olduk. Polislerden şikâyetçiyiz. Sahaya inerek çocuklarımıza cop ve biber gazıyla saldırdılar” diye açıklama yapıyor. Herhalde Sayın Bakan bu maçın görüntülerini değil, başka bir maçın görüntülerini izledi.

Lokumcu ve Birben öldü, bakan alay mı ediyor?

İkincisi, biber gazının insan sağlığına karıcı zarar verdiğine ilişkin resmi bir rapor yok ne demek? Metin Lokumcu, Çayan Birben başta olmak üzere biber gazı sebebiyle hayatını kaybedenler ortadayken daha hala biber gazı insan sağlığına zarar vermez demek, Türkiye ile alay etmektir.

Seçimde Türkiye ciğerlerindeki gazdan kurtulacak

Türkiye’nin artık maçlara bile biber gazıyla, copla saldırıp sonra bu olayların üstünü kapatan baskıcı devlet anlayışından tamamen kurtulması lazım. Yerel seçimler bunun ilk adımı olacak, Türkiye AKP’nin ciğerlerine doldurduğu biber gazından kurtulup, rahat bir nefes alacak.

Önerge ve yanıtına buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=130410

Print Friendly, PDF & Email