“BEYDER açıklamasından bir saat sonra mühürleme rastlantı mı?” 

“Beyoğlu’nda 9 AVM açılması esnafa destek midir?”

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tarkan Konar, 17 Temmuz 2013 tarihinde saat 15.00’da, ‘Gezi olaylarından çok masa-sandalye uygulamaları işimizi bozdu’ açıklamasın yapmasından bir saat sonra 16.00’da kendisinin de ortağı olduğu işyeri Beyoğlu Belediyesi tarafından 3 gün süreyle mühürlenmesinin gerekçesini sordu.

Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da sadece Beyoğlu’nda 9 Alışveriş merkezi açılmış olmasının esnafa destek anlamı taşıyıp taşımadığını açıklamasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran TBMM’ye bugün esnaflarla ilgili 4 ayrı önerge verdi.

İçişleri Bakanı Güler’e yönelttiği önergesinde Oran, “Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tarkan Konar, 17 Temmuz 2013 tarihinde saat 15.00’da, ‘Gezi olaylarından çok masa-sandalye uygulamaları işimizi bozdu’ açıklamasın yapmasından bir saat sonra 16.00’da kendisinin de ortağı olduğu işyeri Beyoğlu Belediyesi tarafından 3 gün süreyle mühürlenmiştir” dedi.

Açıklama gününde neden mühürlendi?

Oran’ın, Bakan Muammer Güler’e yönelttiği sorular şöyle:

– Tarkan Konar’ın ortağı olduğu işyeri hangi usulsüzlük dolayısıyla mühürlendi? Söz konusu mühürleme için neden açıklamayı yaptığı güne kadar beklendi?

– Düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmakta olan bir vatandaşa karşı bu yönde bir yaptırıma gidilmesi sebebiyle Beyoğlu Belediyesi yetkilileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan herhangi bir adli veya idari soruşturma başlatılmış mıdır, bu soruşturmanın sonucu ne olmuştur?

Esnafa gidip uyaranlar kimler?

– Ulusal basında Beyoğlu İlçesinde faaliyetini sürdürmekte olan işletme sahiplerine sivil giyimli kişilerin giderek, kendilerinin toplantı ve gösteri hakkını kullanmakta olan vatandaşları kınaması, “gereğini yapması” yönünde telkinde bulunduğu yönünde iddialar yer almaktadır. Esnafı bu şekilde kışkırtan kişilere karşı herhangi bir adli soruşturma başlatılmış mıdır, bu soruşturmanın sonucu ne olmuştur? Bu şekilde telkinde bulunan kişiler kimlerdir, polis bu yönde herhangi bir araştırma yapmakta mıdır?

– 29 Mayıs 2013 ile 1 Temmuz 2013 tarihleri arasında ilçe sınırlarında bulunan kaç esnafa Beyoğlu Belediyesi tarafından idari para cezası verilmiş, kaç işletme geçici süreyle kapatılmıştır?

– 2011 ve 2012 yıllarında Beyoğlu Belediyesi tarafından sokağa masa veya sandalye koyduğu için kaç işletmeye idari para cezası verilmiş, kaç işletme geçici süreyle mühürlenmiştir? Bu ceza ve mühürlemelerin 2013 yılı içerisinde aylara göre dağılımı nedir?”

Babacan’a da AVM soruları

Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da sadece Beyoğlu’nda 9 tane AVM yapıldığını belirterek şu soruları yöneltti:
– İstanbul’da sadece Beyoğlu civarında 9 adet Alışveriş Merkezi (AVM) yapıldığı doğru mudur?

– AVM’lerin yapımı, açılması, açılacağı noktaların belirlenmesi, şehir merkezi dışına çıkarılması gibi konularda kriterler nelerdir?
– Beyoğlu gibi sokak esnafının çok olduğu ve tarihi yapıların olduğu bir bölgede, birden fazla AVM yapılması doğru bir karar mıdır, bunun onayı kim vermektedir?

– AKP iktidarı boyunca kabine üyelerinizce sürekli olarak çıkarılacağı belirtilen AVM Yasa Tasarısının halen TBMM’ye sunulmamış olmasının gerekçeleri nelerdir?

Print Friendly, PDF & Email