“Çanak çömlek dediğiniz 8 bin yıllık kültüre ışık tutan buluntular mı?”
ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “AVM yapılacak” talimatını verdiği Taksim Gezi Alanı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın geçen yıl “AVM Yok” açıklamasını yaptığını anımsatarak, “İstanbul’u kim yönetiyor siz mi Kadir Topbaş mı” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Oran önergesinde, “Kızılcahamam’da 29 Nisan 2013 tarihinde partinizin il ve ilçe başkanları ile yaptığınız toplantıda, ‘Taksim Gezi Alanı dedik hemen karşı çıktılar. Kışlayı yeniden yapacağız dedik başta ana muhalefet partisi karşı çıktılar. Ben de reddinize ret dedim ve sonra retlerine ret kararı çıktı. Yahu çanak çömleği koruyorsun da oradaki tarihi kışlayı neden korumuyorsun. Denizin kenarında üç beş çanak çömlek, üç beş çatal bıçak bulunmuş onu koruyorsun da bu tarihi binayı neden korumuyorsun… O zaman ne dedik, “olacak” dedik, şimdi oluyor. Bu tabi kışla olmayacak. AVM, belki rezidans olarak hizmet görecek’ açıklamasını yaptınız” dedi.
Yurttaş kime inanacak?
Oran’ın Başbakan Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:
– İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, 6 Şubat 2012 tarihinde A Haber Televizyonu’nda ‘Bi Sormak Lazım’ isimli programda yaptığı “Taksim Kışlası’nın fonksiyonu ne olacak diye sorarsanız… Oranın alt katında kafeleriyle, sanat galerileriyle çok önemli bir kültür sanat merkezi haline getirileceğini düşünürseniz konu daha iyi anlaşılır. Tekrar net olarak söylüyorum; orada AVM yok” açıklamasıyla sizin bu sözleriniz çelişmiyor mu?
– Yurttaşımız size mi yoksa Belediye Başkanı olan Sayın Topbaş’a mı inanacak?
– İstanbul’daki büyük projelerin, yapılacak iş-işlemlerin şehrin dokusuna uygun olup olmadığı Başbakanlık mı yoksa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın mı görevleri arasındadır?
– İstanbul ile ilgili planlarınızı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da koordinasyon içerisinde belirlemiyor musunuz?
İstanbul’u kim yönetiyor?
– Yerel yönetim anlamında İstanbul’u siz mi yönetiyorsunuz?
Çanak çömlek dediğiniz 8 bin yıllık tarih mi?
– Sözünü ettiğiniz “çanak çömlek” ile İstanbul’un 8 bin yıllık kültür hayatının gelişimine ışık tutan, Theodosius Limanı kalıntıları, neolitik, kalkolitik ve demir çağı olarak adlandırılan evrelere ait buluntuları mı kast ediyorsunuz?
Soru Önergesi:
anak-comlek-kisla-AVM-RTE
 

Print Friendly, PDF & Email