“Öğrencinin yırtık veya delik elbisesi dışında giysisi yoksa ne yapacaksınız?”
“Şeffaf yağmurluk da mı yasak?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı kıyafet yönetmeliği değişikliğini TBMM’ye taşırken, Bakan Ömer Dinçer’e, “Yasağınız Atatürk resmini, rozetini, Gençliğe Hitabe’yi, İstiklal Marşı’nı da kapsıyor mu? Öğrencinin yırtık veya delik elbisesi dışında giysisi yoksa ne yapacaksınız? Şeffaf yağmurluk da mı yasak?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin” 27 Kasım 2012’de yürürlüğe girdiğini anımsattı. Oran, Bakan Dinçer’e şu soruları yöneltti:
Öğrenciler Atatürk rozeti takamayacak mı? 
“- Yönetmeliğin “Kılık ve kıyafet sınırlamaları” başlıklı 4. Maddesinin 1-a fıkrasında yer alan, “Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz” yasağı, Atatürk rozetini de kapsıyor mu? Öğrenciler okula giderken yakalarına, çantalarına Atatürk rozeti takamayacak mı?
Mevsim şartı sınırlamasının anlamı nedir?
– Yönetmelikteki, “Öğrenciler,insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez” yasağının kapsamı ve gerekçesi nedir? Bu fıkra neyi yasaklamaktadır örneklerle açıklar mısınız?
Öğrencinin elbisesi yırtık ve delikse ne olacak?
– Yönetmelikteki, “Öğrenciler, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez” yasağı, şeffaf yağmurlukları da mı kapsıyor? 10 yaşındaki çocuk niye şeffaf kıyafet giysin ki siz yasaklama ihtiyacı hissediyorsunuz? Öğrencinin yırtık veya delik elbisesi dışında giysisi yoksa ne yapacaksınız?
Beden eğitiminde şort, eşofman giyilemeyecek mi?
– Yönetmelikteki, “Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez” yasağı örneğin 10 yaşındaki bir çocuk için neyi ifade ediyor? Öğrencilerin anne babası çocuklarına uygun kıyafeti seçecek hassasiyete sahip değil midir ki siz bunu düzenliyorsunuz? 10 yaşındaki bir çocuğun kısa pantolon giymesinin sakıncası nedir? Bu yasak, öğrencilerin beden eğitimi derslerinde giydikleri şort, tayt ve eşofmanları da kapsıyor mu?
Atatürk resmi, Gençliğe Hitabe, İstiklal Marşı da yasak mı?
-Yönetmelikteki, “Öğrenciler, siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez” yasağı, Atatürk’ün resmi, İstiklal Marşı veya Gençliğe Hitabe’nin basılı olduğu fuları, çantayı, montu da kapsıyor mu? – Bu yönetmeliği çıkarma amacınız, yönetmeliğin 3. maddesinin 6. fıkrası ile paralel midir? Niçin bu yönetmelik değişikliğini yaptınız?
Zengin fakir ayrımını körüklemiyor mu?
– Bu yönetmelik öğrenciler arasındaki zengin-fakir ayrımını körükleyip, eşitlik duygusunu zedelemeyecek mi?”
Soru Önergesi:
kilik-kiyafet-MEB-Ataturk-rozeti-1
 

Print Friendly, PDF & Email