Kıbrıs’ta Türklere yönelik tecavüzler, katliamlar ve cinayetler sürerken biz buna sessiz kalamazdık. Dönemin CHP Genel Başkanı, Başbakanımız Bülent Ecevit’in ifadesiyle “Savaş için değil barış için, sadece Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için” Türkiye adaya müdahale etti.
Uluslararası camianın hiçbir baskısına boyun eğmeksizin, ambargoları da göğüsleyerek, Türkiye 21. yüzyılın en önemli çıkartmalarından birine imzasını attı. Türk ordusunun burada gösterdiği fedakarlık ve kahramanlık tarihe geçmiştir.
1974 yılında CHP bir kere daha vatan ve ülke sevgisinin ne olduğunu gösterdi.
“Biz yurtseverliği sokak duvarlarına değil, Ege’nin mavi sularına, Afyon’un tarlalarına, Kıbrıs’ın Beşparmak dağlarına yazdık”
Türk milleti bir kere daha özgürlük için , bağımsızlık için, barış için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını bütün dünyaya gösterdi.
Bu büyük müdahaleden sonra, Kıbrıs Türkleri hakları olan bağımsızlık ve özgürlüğü almak iradesini de gösterdiler. Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Lideri Sayın Rauf Denktaş tarafından 15 Kasım 1983 tarihinde  okunan bağımsızlık bildirgesi bu ruhu en güzel şekilde gösteren, ölümsüz bir yol göstericidir.
O günden bugüne kadar bağımsız ve özgür bir Cumhuriyet olarak varlığını sürdüren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarını bu güzel günleri sebebiyle kutluyor, başta Sayın Rauf Denktaş ve Sayın Bülent Ecevit olmak üzere, bu mücadelede payı olan tüm devlet adamlarımız ile bu mücadelede  gazilik mertebesine ulaşanlara şükranlarımı sunuyor, şehit olan Mehmetçiğimizi ve Türk mukavemet güçlerini rahmetle anıyorum.
 
Saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email