“30 TL olmazsa kaçak geçiş cezası kesilmesi talimatını kim verdi?”
“HGS’de minimum 30 TL ile toplam 240 milyon TL’lik fon yaratılır”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 17 Eylül’den itibaren Kartlı Geçiş Sistemi’nin (KGS) yerini alması planlanan Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) yaklaşık 8 milyon kullanıcıyı yakından ilgilendirdiğini belirterek, HGS’de karta en az 30 TL yüklenmesi gerektiği aksi takdirde sürücüye kaçak geçiş cezası kesilmesi talimatını kimin verdiğinin açıklanmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle HGS hakkında hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sundu. Oran, önergesinde, “Uygulamada birinci sınıfta yer alan otomobil sahiplerinin, HGS etiketlerine en az 60 TL yüklemesi gerektiği, bakiyeleri 45 TL’nin altına düştüğünde kendilerine uyarı mesajı gönderileceği, HGS etiketindeki bakiyenin 30 TL’nin altına düşmesinden sonra ise aracın ‘kara listeye’ alınıp, yaptığı geçişlerin de ‘kaçak’ olarak değerlendirilerek araç sürücüsüne cezai işlem yapılacağı bilgisi kamuoyuna yansıdı” dedi.
İşte yanıt bekleyen sorular
Umut  Oran, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
“- Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) yetkilileri asgari 60 liralık yükleme sınırını da 30 liranın altına düşenlerin kara listeye alma sınırını da PTT Genel Müdürlüğü’nün belirlediğini belirtirken PTT Genel Müdürü Osman Tural ise uygulamayı KGM’nin saptadığını öne sürdü. 30 TL’lik sınır ve Kara liste uygulamasının talimatını kim verdi?
-Sistem nasıl işleyecektir, geçiş bilgileri kim tarafından değerlendirilecek, paranın tahsili kaç gün içerisinde yapılarak KGM hesabına aktarılacaktır? PTT’nin, KGM ile yaptığı protokol kapsamsında kazancı ne olacaktır, geçiş başına alacağı sabit bir ücret var mıdır?
240 milyon TL’lik fon oluşuyor
-Her kart sahibinin zorunlu olarak hesabında 30’ar TL tutması ve sistemin 8 milyon kullanıcıya ulaşması durumunda toplam meblağın 240 milyon TL’yi bulacağı dikkate alındığında bu paranın getirisi kime, hangi kurum/kuruluşa ait olacaktır? Yaklaşık 240 milyon TL’lik meblağın tutulacağı bankacılık sistemi içerisinde kamuya aktarılacak olan pay ne olacaktır?
-Bu uygulamanın, hükümetinizin istediği zaman istediği amaç için kullanacağı denetimsiz bir fon yaratmaya yönelik olduğu eleştirilerinin gerçeklik payı nedir?”
Soru Önergesi;
osg-1
 

Print Friendly, PDF & Email