““Özgür Suriye Ordusu’nun” Ana Üssü Hatay telefonu da 0536.9631274
Erdoğan’a sordu: Kamptaki Suriyelilere TC Kimliği mi veriyorsunuz?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Apaydın kampıyla ilgili tartışmaları yepyeni bir boyuta taşıdı. Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ““Özgür Suriye Ordusu” olarak tanıtan Suriyeli muhalif güçlerin web sayfasındaki “İletişim” bölümünde (http://www.free-syrian-army.com/en/contact/) “Ana Üs” olarak adresin “Hatay-Türkiye” şeklinde  belirtildiğinden haberdar mısınız? Hatay Üssü için iletişim numarası olarak verdiği “00905369631274” numaralı telefon kime ve hangi şirket, dernek, vakıf, kuruma aittir? iletişim için belirtilen 1freesyriaarmy@googlemail.com e-posta adresi kime aittir, Türkiye’de bu adres için herhangi bir izleme, takip kararı alınmış mıdır?” diye sordu.
“Ana Üs Hatay-Türkiye”
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye 3 ayrı soru önergesi sundu. Oran’ın Erdoğan’Dan yanıt beklediği soruları şöyle:
– Kendilerini “Özgür Suriye Ordusu” olarak tanıtan Suriyeli muhalif güçlerin web sayfasındaki “İletişim” bölümünde (http://www.free-syrian-army.com/en/contact/) “Ana Üs” olarak adresin “Hatay-Türkiye” şeklinde  belirtildiğinden haberdar mısınız?
– “Özgür Suriye Ordusu”nun Hatay Üssü için iletişim numarası olarak verdiği “00905369631274” numaralı telefon kime ve hangi şirket, dernek, vakıf, kuruma aittir?
– Yine bu sayfada iletişim için belirtilen 1freesyriaarmy@googlemail.com e-posta adresi kime aittir, Türkiye’de bu adres için herhangi bir izleme, takip kararı alınmış mıdır?
– Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın söz konusu cep telefonu ve e-posta adresi ile ilgili bir girişimi söz konusu mu?
– Bu web sitesi ile ilgili olarak Türk makamlarınca herhangi bir adli, idari işlem yapıldı mı?”
Sığınmacılara TC Nüfus Cüzdanı mı veriyorsunuz?
– Suriye’den gelerek Türkiye’de kamplara yerleştirilen bazı Suriye vatandaşlarına Türk vatandaşlığı tanınarak hızla kendilerine Nüfus Cüzdanı verildiği iddiası doğru mudur?
– Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türk vatandaşlığı kazandırılan Suriye vatandaşı sayısı aylar itibariyle kaçtır? Aynı dönemde çifte vatandaşlık taşıyan Suriyeli var mıdır sayısı kaçtır?
– 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Türk vatandaşlığına geçen/geçirilen yabancı uyrukluların sayısı kaçtır? Bunların tabi oldukları eski uyruklarına göre ülke bazında dağılımları aylar itibariyle nedir?
– Hatay Samandağ’da geceyarısı elektriklerin kesildiği ve otobüslerle muhalif grupların Suriye’ye geçirildiği ve sınır dışından getirilen yaralıların ambulanslarla Hatay’daki hastanelere taşındığı iddiası doğru mudur?
-Suriye’de öldürülen kimi muhalif militanların üzerinden Türkiye’nin verdiği sığınmacı kartının çıktığı yönünde size bir bilgi ulaştı mı?
ABD ile Operasyonel Mekanizma toplantısı
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ağustos ayı başındaki Türkiye ziyareti sırasında Suriye için kurulması kararlaştırılan “operasyonel mekanizma” ile ilgili olarak ilk toplantının ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Elizabeth Jones ve Dışişleri Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik başkanlığında 22 Ağustos 2012 tarihinde yapıldığı basına yansıdı. Toplantıda Suriye muhalefetine destek verilmesi; Beşşar Esad rejiminin son bulması ve buna ilişkin geçiş döneminin hızlandırılması; mülteciler; olası senaryolar ve Esad rejimi sonrasıyla ilgili konuların görüşüldüğü bilgisi basında yer aldı. Bu bilgiler doğru mudur, milletvekillerine, TBMM’ye bu konuda bilgi vermeyecek misiniz?
– Sayıları 100.000’e yaklaşan mültecilerin ülkemizde barındırılması ile ilgili olarak ABD’nin yapmasında mutabık kalınan yardımlar nelerdir? Parasal yardım dışında ABD’den alınan herhangi bir teminat, taahhüt bulunmakta mıdır, bunlar nelerdir?
– Mültecileri ülkemize kabul ederken kimlikleri konusunda herhangi bir güvenlik, istihbarat araştırması yapılmakta mıdır?
– Bugün, 29 Ağustos 2012 tarihi itibariyle Lübnan, Ürdün, Irak, Suriye vatandaşı olup da Türkiye’de mülteci statüsünde yaşayan kaç kişi bulunmaktadır? Bu kişilerin, kamplarının bulunduğu illerimize göre dağılımı nedir?
– Tampon bölge oluşturulmasının koşulları nedir? Uluslar arası meşru mekanizmayla tampon bölge oluşturulması kararı alınmadığı takdirde sizin tek yanlı bir girişiminizin Suriye ile savaş olasılığını artıracağı şeklinde kamuoyunda oluşan yargının gerçeklik payı nedir?
– Bugün fiili olarak Türkiye topraklarında gayrı resmi tampon bölge oluşturulduğu iddiası doğru mudur?
Soru Önergeleri;
zgur-suriye-web-hatay-adresi-rte
RTE-op-mekanizma-ABD-1
suriye-tc-vatandaslik1-1

 Suriyeli muhalif güçlerin web sayfa görüntüsü;

 

Print Friendly, PDF & Email