CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 3 Ağustos’a kadar tercihini yaparak üniversiteyi girmek isteyen 2 milyona yakın öğrenciye, mezun olunan bölüm ve istihdam oranlarını gözeterek doğru tercih yapmalarını sağlayacak bir araştırma yaptı.
* Her beş işsizden birisi üniversite diplomalı
* Sanat, bilgisayar, işletme ve gazetecilik bölümlerine dikkat!
* Güvenlik hizmetleri, sağlık ve hukukta işsizlik az 

  • LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından 3 Ağustos’a kadar yapılacak tercihlere göre bu yıl ÖSYS’ye giren 2 milyona yakın öğrenciden mevcut kontenjanlara göre 937 bin dolayındaki bir bölümü lisans, ön lisans ve özel yetenek programlarına yerleşirken, diğerleri dışarıda kalacak.
  • Asıl sınavı mezuniyet sonrası verecek olan üniversite adayları, iş bulabilmek için “doğru bölüm” kaygısıyla tercih yapacaklar. Ancak üniversite programları ile iş hayatı arasındaki eşgüdümsüzlük yüzünden adayların bir bölümü, kaçınılmaz olarak tercihini diplomalı işsizler ordusu yönünde yapmış olacak.
  • En fazla işsiz bırakan üniversite programlarının başında ise yüzde 19’luk işsizlik oranıyla sanat, yüzde 16.5’le bilgisayar, yüzde 15’le işletme ve yüzde 14’le gazetecilik bölümleri geliyor. Bunları sırasıyla, iş ve yönetim, ziraat, sosyal-kişisel hizmetler, fizik, ulaştırma-çevre, mimarlık ve inşaatla ilgili bölümler izliyor.
  • Üniversite sayısında patlama yaşanan 2000-2011 döneminde, üniversiteli işsiz sayısındaki artış, hem üniversiteli işgücü ve istihdamı, hem de diğer eğitim düzeylerindeki işsiz sayısındaki artışa fark attı.
  • Toplam iş gücünün yüzde 15.8 artışla 26.4 milyona çıktığı bu dönemde üniversiteli iş gücü yüzde 120 artışla 4.5 milyona ulaştı; üniversite diplomalı işsiz sayısı ise yüzde 227 artışla 500 bine yaklaştı.
  • İşsizler ordusu içinde üniversite diplomalıların 2000 yılında yüzde 9.5 olan oranı, 2011 itibariyle yüzde 18’e ulaşarak ikiye katlandı. Buna göre artık her 5 işsizden biri üniversite diploması taşıyor.
  • 2000’de 73 olan üniversite ve diğer yükseköğretim kurumu sayısı, özellikle son yıllardaki patlama ile 186’ya ulaştı; üniversite olmayan il kalmadı. 1999-2000 öğretim yılında 1.5 milyon olan yüksek öğrenim öğrencisi sayısı 2011-2012’de 4.4 milyona yükseldi. Bu yıllar arasında yükseköğretim kurumları toplam 5 milyon dolayında mezun verdi.
Araştırma:

 

Print Friendly, PDF & Email