CHP İstanbul milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, 20 Mart’taki grup toplantısında “müjdesini verdiği” şehit yakınları ve gazilerle ilgili yasa tasarısını TBMM’ye sunmayı niçin geciktirdiğini açıklamasını istedi. Oran bu gecikmede, şehit ailelerinin kendisine yönelik tepkisinin etkili olup olmadığı sorusunu da Erdoğan’a yöneltti.
Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, kendisinin de şehit yakınları ve gazilerle ilgili kapsamlı bir yasa teklifini 16 Mart’ta TBMM’ye sunduğunu belirtti. Oran, “2/458 sayılı Şehit Yakınları ile Gazilerin Toplumsal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim TBMM Başkanlığına sevk edildiği 19.3.2012 tarihinden bu yana TBMM’deki 4 ayrı komisyonda görüşülmeyi bekliyor. Siz de 20 Mart 2012 tarihinde yaptığınız grup toplantısında şehit yakınları ve gaziler hakkında hazırlık yaptığınız müjdesini verdiniz” dedi.
Gazilerin protesto eylemi nedeniyle mi geciktiriyorsunuz?
CHP’li Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“Şehit yakınları ve gazilerden gelen bilgi ve duyumlara göre bugüne kadar sözünü ettiğiniz yasa tasarısını geciktirerek, henüz TBMM’ye sunmamış olmanız bu camianın sizlere yönelik tepkisinden mi kaynaklanmaktadır? Tasarıyı TBMM’ye henüz sunmamış olmanızda, 19 Ekim 2011 tarihinde Hakkari’de 24 şehit verilmesi üzerine gazilerimizin, Başbakanlık makamınıza yakın bir noktada protesto eylemi yapmasının olumsuz etkisi var mıdır? Terör örgütü ile sizin onayınızla yürütüldüğü anlaşılan Oslo görüşmeleri hakkında gazilerin suç duyurusunda bulunmasının da söz konusu tasarının Meclis’e sunulmasını geciktirdiği iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Rize’deki 1944 tesisin listesini sordu
Umut Oran, bir başka soru önergesinde de Erdoğan’ın 12 Mayıs 2012 tarihinde Rize’de yaptığı toplu açılış-temel atma törenlerini gündeme getirdi. AA’nın haberinde 12 Mayıs’taki törenle toplam tutarı 425 milyon TL olan 1944 projenin yaşama geçirildiğinden bahsedildiğini, Başbakanlık web sayfasında da aynı ifadenin yer aldığını kaydeden Oran, Erdoğan’a bu konuyla ilgili sorduğu sorular da şöyle:
“Rize’de toplam yatırım tutarı 425 milyon lira olan eğitim, sağlık, spor, köylere yönelik alt yapı ve diğer alanlarda 12 Mayıs 2012’de açılışını gerçekleştirdiğiniz 1.944 “projenin” tam listesi nedir? Her bir projenin gerçekleştirildiği ilçe, mahalle, köy, mevki neresidir? Söz konusu her bir projenin yatırım maliyeti nedir, hangi yöntemle inşa edilmiş, yerine getirilmiştir? 1944 “projeden” kaç tanesi  “tesis-yapı” aşamasına getirilerek 12 Mayıs 2012’de hizmete açılmıştır?”

Print Friendly, PDF & Email