Umut Oran ve Sezgin Tanrıkulu, 7 aylık borcun silinmesi için yasa teklifi hazırladı
AKP milletvekilleri, CHP’nin Van’a özel bir başka yasa teklifini ise dün reddetti
ANKARA
Van’da Ekim ayında yaşanan deprem sonrasında özelikle kışın depremzede yurttaşın tek ısı kaynağı olan elektrikli ısıtıcıların yoğun kullanımı nedeniyle 6 ay sonra gelen 650 TL – 2 bin TL’lik elektrik faturaları kentte şok etkisi yarattı. CHP Van il Başkanlığı kongresi için 15 nisan’da kente giden CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yurttaşın bu durumdan yakınması üzerine tek maddelik yasa teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu ve Van’daki depremzedenin son 7 aylık elektrik borcunun silinmesini istedi.
CHP’li Umut Oran ve Sezgin Tanrıkulu’nun birlikte hazırladığı, “7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” tek maddeden oluşuyor.
7 aylık elektrik borcu silinsin
TBMM başkanlığına sunulan yasa teklifinde, 7269 sayılı yasaya şu geçici maddenin eklenmesi önerildi:
“23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da yaşanan deprem nedeniyle 1 Ekim 2011 – 30 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçek ve tüzel kişilerden tükettikleri elektriğe ilişkin tüketim bedeli alınmaz, bu bedel ilgili dağıtım şirketine Hazine Müsteşarlığı tarafından ödenir. İlgili elektrik dağıtım şirketi bu bedeller üzerinden alınan her türlü vergi, TRT katılım payı, enerji fonu ve diğer kesintilerden muaf sayılır.”
Toplu fatura mağdur etti
Oran ve Tanrıkulu, yasa teklifinin gerekçesinde; anayasada yer alan sosyal devlet ilkesi gereğince, Van bölgesinde yaşanan afet sebebiyle büyük ekonomik ve sosyal zarara uğramış gerçek ve tüzel kişilerin zaruri sebeplerle kullanmış oldukları elektriğin kullanım bedelinin, Hazine tarafından karşılanmasının amaçlandığı vurgulandı. Gerekçede, “Mevcut durumda, Ekim 2011 tarihi ile Nisan 2012 tarihleri arasındaki faturalar toplu bir halde vatandaşlara gönderilmiş, kış şartlarında ağır iklim koşullarında, zaruri ihtiyaçları için enerji kullanmak zorunda olan vatandaşlar, mağdur durumda kalmıştır. Kanun teklifi, bu mağduriyeti de ortadan kaldırmaktadır” denildi.
AKP oylarıyla teklif reddedildi
Öte yandan TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan görüşmelerde CHP’nin 18 kasım 2011 tarihinden bu yana Meclis’te görüşülmeyi bekleyen bir başka teklifi gündemdeydi. “Van-Erciş ve Çevresinde Meydana Gelen Deprem Afeti ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM İçtüzügü uyarınca 45 gün içerisinde ilgili komisyonda görüşülmediği için CHP, teklifin doğrudan Genel kurul gündemine alınmasını talep etti. Ancak yapılan görüşmeler sonrasında teklifin gündeme alınması AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
AKP’nin “ret” oyları videoda
Bu konuyla ilgili açıklama yapan Oran, “AKP’lilerin Van’a dair vicdanlarını, iradelerine gördük. Vanlı depremzedenin derdini ortaya koyuh çözüm yolu gösterdik ama AKP’liler hiç sıkılmadan hayır oyu verdiler. Bunu merek eden https://www.umutoran.com/2012/04/25/tbmm-meclisi-genel-kurul-konusmasi-24-04-2012/ adresinden TBMM’deki görüşmenin videosunu ve AKP’lilerin ‘hayır’ demek için havaya kalkan ellerini rahatlıkla görebilir” dedi.
Reddedilen teklif neyi içeriyordu?
MHP’nin de desteklediği CHP’Nin yasa teklifinde; TOKİ’nin 4 yılı geri ödemesiz faizsiz konut onarım kredisi vermesi, ev ve işyeri yapımında parselasyon kolaylığı getirilmesi, Van’da görev yapan kamu görevlisine 3 yıl boyunca iki katı maaş ödenmesi, depremde yaşamını yitirenlerin yakınlarına SGK tarafından ölam aylığı bağlanması, yıkılan hayvan barınaklarının Tarım Bakanlığı’nca yeniden inşa edilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.
Yasa Teklifi;
van elektrik
 

Print Friendly, PDF & Email