Umut Oran, 8 yıl önce 28 Şubat’ı olumlu bulan Başbakan Erdoğan’a sordu:
“8 yıl önce olumlu yanları var’ diyordunuz değişimin nedeni nedir?”
“27 Nisan için suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?”
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 8 yıl önce “28 Şubat’ın olumlu yanlarından” söz eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, dün grup toplantısında bu kez tam tersi görüşü savunmasına işaret ederek, “8 yıl önce 28 Şubat için ‘‘Varsa olumlu yanı, olumlu yan alınmıştır, uygulanmıştır’’ yanıtını verdiniz mi? Aynı söyleşide ‘Halkımıza umut aşılamanın peşindeyiz. Geçmişteki o karamsar tabloları sürekli gündemde tutmanın hiçbir anlamı yok. Bunlarla ülke bir şey kazanmıyor. Tam aksine hep kaybediyor’ dediniz mi? Bugünkü açıklamanızla 8 yıl önceki sözleriniz arasındaki çelişkinin sebebi “gömlek değişikliğinden” mi kaynaklanıyor?” diye sordu.
Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” şiarı altında görev yaptığımız yüce Meclis çatısında kimi siyasetçilerin şaşırtıcı değişimlerine de tanıklık ediyoruz” dedi.
Dünkü grup konuşmasını anımsattı
Umut Oran, Erdoğan’ın 17 Nisan’da yaptığı grup konuşmasında kullandığı şu ifadeleri anımsattı:
“27 Mayıs’ta, 12 Eylül’de, 28 Şubat’ta millet iradesini yok sayanlar bu millete en büyük kötülüğü yapmıştır. Hiçbir müdahale Türkiye’yi ileri götürmemiş, geri götürmüştür… Aradan 1000 yıl değil 15 yıl geçmiş olsa da 28 Şubat bugün sanık sandalyesinde… 28 Şubat’ın en ağır, en sisli günlerinde bütün arkadaşlarım oturur, konuşurduk. Defalarca yumruklarımızı sıkar, dudaklarımızı ısırır, ya sabır derdik, Allah mazlumun yanında derdik” ifadesini kullandınız.
CHP halkın müdahalesine karşıdır
CHP’nin her türlü antidemokratik müdahaleye karşı olduğunu vurgulayan Oran önergesinde şunları kaydetti:
“Kendisini halkın iradesinin üstünde gören, halkın iradesine müdahale eden herkese, her zaman karşı olmuş, 12 Mart’ları, 12 Eylül’leri ve sayısız anti demokratik uygulamayı en acı şekilde yaşamış bir parti olarak halk iradesine kim müdahale ederse etsin karşıyız, bu bağlamda 12 Eylül darbesini yapan, binlerce yurttaşı işkenceden geçiren dönemin sorumluları ile 28 Şubat post-modern darbesini yapan sorumluların demokrasinin ve hukuk devletinin temel ilkelerine uygun şekilde “gerçekten” ve “adil” bir şekilde cezalandırılacağını umuyoruz.”
Erdoğan’ın 8 yıl önceki sözünü ortaya koydu
CHP’li Umut Oran, 28 Şubat süreci ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan 8 yıl önceki sözlerini anımsatarak şu soruları yöneltti:
“- Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi’nden Murat Çelik’in 29 Şubat 2004 tarihinde yayınlanan köşe yazısına göre, ‘‘Dönemin Genelkurmay Başkanı ‘28 Şubat bin yıl sürer’ demişti. Sizce bu süreç devam ediyor mu’’ sorusuna ‘‘Varsa olumlu yanı, olumlu yan alınmıştır, uygulanmıştır’’ yanıtını verdiniz mi? Neden o tarihte olumsuz yanları anlatmadınız ve 28 Şubat darbesine gereken tepkiyi göstermediniz?
– Aynı söyleşide ülkenin gündeminde sıkıntılara neden olan konuları gündemde tutmanın faydalı olmadığına dikkat çekerek, ‘‘Biz yeni ufuklara bakıyoruz. Halkımıza umut aşılamanın peşindeyiz. Geçmişteki o karamsar tabloları sürekli gündemde tutmanın hiçbir anlamı yok. Bunlarla ülke bir şey kazanmıyor. Tam aksine hep kaybediyor. Ülkemizin aydınlık geleceğine yönelik olarak bu temelin üzerine neler koyabileceğiz, ona bakmamız lazım. Eğer biz hala bunlarla oyalanırsak, Türkiye çok şey kaybeder ve ülkeye yazık olur” dediniz mi?
– Bugünkü açıklamanızla 8 yıl önceki sözleriniz arasındaki çelişkinin sebebi “gömlek değişikliğinden” mi kaynaklanıyor?
– Bugünkü konuşmanızda 12 Eylül’den, 28 Şubat’tan söz ettiniz, ancak sehven değinmeyi unuttuğunuz 27 Nisan 2007 tarihinde hükümetinize karşı verilmiş olan Genelkurmay e-muhtırası hakkında da sürekli vurguladığınız “milli irade” ilkesi gereğince savcılığa suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?
Soru Önergesi;
28 Şubat

Print Friendly, PDF & Email