İSTANBUL
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Sosyalist Enternasyonal toplantısında Ortadoğu’da gerçek demokrasinin inşa edilmesinin elzem olduğunu söyledi. Oran, “17 Arap ülkesinin hiçbirinde işleyen bir demokrasi yok. Bölgeye demokrasi bombayla, füzeyle gelmez. 300 milyon insan eşitlik, adalet, refah gibi temel değerlerden yoksun yaşamakta” dedi.
Sosyalist Enternasyonel’in düzenlediği ve 17 farklı ülkeden İstanbul’a gelen 50’ye yakın delegenin katılımı ve CHP’nin ev sahipliğinde yapılan Arap Baharı toplantısında konuşan CHP’li Oran, Arap Baharı’ndan 300 milyon insanın etkilendiğini belirtti. Oran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ortadoğu son derece güçlü ve eski bir kültüre sahip baskı rejimlerinde yaşayan halklar artık ‘Yeter’ diyor. Çoğulculuk değil çoğunluk baskısı varsa demokrasi de olmuyor. 17 Arap ülkesinin hiçbirinde işleyen bir demokrasi yok. Bölgeye demokrasi bombayla, füzeyle gelmez. 300 milyon insan eşitlik, adalet, refah gibi temel değerlerden yoksuk yaşamakta. Onların kaderi bizim de kaderimizi belirliyor. Eğer Ortadoğu’da barış ve huzur yoksa dünyada da huzur ve istikrar yoktur.”
Ortadoğu için yalnızca demokrasinin değil ekonomik özgürlüğün de sağlanması gerektiğini vurgulayan Oran, şunları kaydetti:
“Demokrasinin sağlıklı yaşatılması için Arap Baharı’nın ekonomik etkisi de son derece önemli. Mısır ve Suriye’de büyüme oranları binde 1-2’lerde… Libya, Tunus, Yemen, Suriye ve Mısır 100 milyar dolarlık bir kayba uğramış durumda. İşsizlik oranları artmakta. 17 milyon üniversite mezunu işsiz. Bölge gençleri özgürlükle birlikte refah da bulmak zorunda. Halkça üreten, zenginliği artıran, refahı sağlayan yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmalı. Bölgenin ekonomik geleceği için de adım atmamız gerekiyor. Fırsat eşitliğini sağlayacak yeni bir bakış açısı bulmalıyız. Ortadoğu’nun ekonomi ve demokrasiyle beraber geleceği son derece önemli. Bölgenin kaderi, kibirli, kapitalist ve baskıcı bir zihniyete bırakılamayacak kadar değerli. Atatürk diyor ki ‘İnsan, mensup olduğu milletin varlığını ve mutluluğunu düşündüğü kadar, bütün dünya milletlerinin huzur ve refahını da düşünmelidir. Kendi milletinin mutluluğuna ne kadar önem veriyorsa bütün dünya milletlerinin mutluluğuna hizmet etmeye, elinden geldiği kadar çalışmalıdır.’ Bizler hep birlikte insanlık ailesinin parçasıyız. Birimiz köleyken hiçbirimiz özgür değiliz.”

Print Friendly, PDF & Email