İçişleri Bakanı Şahin önergeyi yanıtladı
Libyalı saldırganı 4 MOBESE noktası da fark etmemiş
Üzerinden 416 adet kovan ve fişek çıktı
ANKARA (ANKA)
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, Topkapı Sarayı’nda 30 Kasım’da yaşanan silahlı saldırı ile ilgili olarak CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın soru önergesine verdiği yanıt, Sultanahmet Meydanında’ki 4 adet MOBESE görüntüleme noktasına rağmen Libyalı saldırgan Samir Salem Ali Elnadhwri’nin elindeki 2 tüfek ve yüzlerce fişekle elini kolunu sallayarak rahatça dolaştığını ortaya koydu. Şahin, vatandaşların rastladıkları bir polis ekibine bilgi vermesi üzerine polisin Elnadhwri’yi fark ederek müdahaleye giriştiğini ve 50 dakikalık Arapça bilen polisle ikna çabasına rağmen sonuç alınamayınca silahla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
İçişleri Bakanı Şahin, CHP’li Umut Oran’ın soru önergesini, İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun bilgi notuyla yanıtladı.
Vatandaş uyarıp bilgi vermiş
Şahin, “30 Kasım 2011 günü saat 09.45 sıralarında ilimiz Fatih İlçe Emniyet müdürlüğüne bağlı ekibi Ayasofya müzesi önündeki vatandaşların durdurarak elinde 2 tane av tüfeği olan siyah pardösülü, siyah kasketli ve siyah pantolon giyen bir şahsın Bab-ı Hümayun Caddesinden Topkapı Saraya ana giriş kapısı istikametine doğru gittiğini beyan etmeleri üzerine” aynı ekibin olay yerine geçerek takviye istediğini açıkladı.
3 el uyarı atışı yapıldı
Topkapı Sarayı girişine giden aynı ekibin silah seslerini duyduğunu, bir özel güvenlik görevlisi ile 2 askeri girişte yaralı yattığının görüldüğünü belirten Şahin, Elnadhwri’nin yaralı askere, çevredeki vatandaşlara ve ilk olarak gelen ekibe ateş etmesi üzerine kendisine polis olduklarının söylenildiği ve birçok kez uyarıda bulunulduğunu kaydetti. Bunun üzerine 3 el uyarı atışı yapıldığını ifade eden Şahin, bu sırada TEM ve Özel Harekât Şubesi ekiplerinin takviye olarak çağrılarak, çevre emniyetinin de alındığını bildirdi.
50 dakika Arapça ikna edilmeye çalışıldı
Çevrede bulunan görgü tanıklarından saldırganın Arap asıllı olduğunun öğrenildiğini anlatan Şahin, “bunun üzerine yaklaşık 50 dakika Arapça bilen ve tercümanlık yapan polis memuru tarafından megafonla silahını bırakması ve teslim olması yönünde ikna edilmeye çalışılmış, ancak bütün çabalara rağmen olumlu yanıt alınamaması üzerine şahsın Topkapı Sarayı içerisinde bulunan görevli ve ziyaretçilere zarar vermesini engellemek ve şahsı yakalamak amacıyla operasyon gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır” dedi.
Üzerinden 416 adet kovan ve fişek çıktı
İki zırhlı araçla saraydan içeri girilmesine karşın Elnadhwri’nin polislere ateş etmeye devam etmesi üzerine Libyalı saldırganın öldürüldüğünü belirten Bakan Şahin, saldırgandan 2 av tüfeği ile girişteki askerden gaspettiği 1 adet MP5 silahın yanı sıra 301 adet boş av fişeği kovanı, 49 adet içeriğinde 9×9 mm bilye ve çok sayıda saçma ihtiva eden dolu av fişeği ve MP5’te kullanılan 66 adet 9×19 mm parabellum boş kovan elde edildiğini bildirdi.
4 adet MOBESE var ama
Oran’ın, “Bu şahıs elinde tüfek ve fişekle Topkapı Sarayı’na kadar nasıl gelebildi? Sultanahmet Meydanı’nda MOBESE sisteminde yetersizlik mi var?” sorusunu kısmen yanıtlayan Şahin sadece Sultanahmet Meydanı’nda 4 adet şehir görüntüleme noktası olduğunu belirtmekle yetindi.
3 öğrenci için bütün polisler toplanıyor ama
CHP’li Umut Oran, bu yanıtı yetersiz bulduğunu belirtirken ANKA’ya şu açıklamayı yaptı:
“Sayın Bakan, İstanbul Valisinin bilgi notuyla sorularıma yanıt vermek yerine, sadece olayın oluş tarzını anlatmakla yetinmiş, pekçok noktayı yanıtsız bırakmayı tercih etmiş. Madem o bölgede 4 MOBESE kamerası var saldırgan elini kolunu sallayarak o kadar mesafeyi elinde 2 tüfekle nasıl rahatça yürüyebiliyor!  Dolmabahçe’de görevli astsubayın silahla karşılık vererek oradaki turistleri koruduğu belirtiliyordu, ondan tek satır söz edilmiyor. Öğrencilerin en ufak tepkisini alabildiğine sert önlemlerle bastıran, 3 öğrenci biraraya geldiğinde 10 dakikada bütün ekiplerin başına toplandığı İstanbul’da bu vahim olay nasıl meydana gelebiliyor, sorumluları hakkında ne yapıldı? Millet adına kendisinden kamuoyunu tatmin edici bilgiler vermesini bekliyoruz.”
Yanıtsız bırakılan soru 
Oran’ın şu sorusunun ise yanıtsız bırakılması dikkat çekti:
“Daha önce orantısız şiddete maruz kalan, örneğin Dolmabahçe’deki öğrenciler Güvenpark’taki Tekel işçileri, Gerze’deki köylüler, Van’daki depremzedeler ve Başbakanlık önündeki gazilere gösterilen refleks ile elinde taüfek ve fişek olan bir insanın elini kolunu sallayarak böyle gezebilmesinde gösterilen refleks orantılı mıdır?”
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yazılı cevabı;
sultanahmet yanıt
 

Print Friendly, PDF & Email