CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Sultanahmet’te 1. derece koruma bölgesi içinde Bizans Büyük Saray kalıntılar üstünde insa edilen beş katlı binayı Meclis gündemine taşıdı.
Soru Önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

           Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

Sultanahmet’te 1. derece koruma bölgesi içinde yer alan Bizans Büyük Saray’a ait olduğu düşünülen tarihi kalıntılar üstünde jet hızıyla 1 ay içerisinde 5 katlı yeni bir yapı inşa edildi. Saray kalıntılarının iş makineleriyle yerle bir edilmesi fotoğraflarla da kanıtlanmış ve Radikal gazetesinde tüm ayrıntılarıyla haberleştirilmiş olmasına karşın Fatih Belediyesi bu fotoğrafların dahi başka yerde çekildiğini öne sürdü. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin 14 Aralık 2011 tarihli raporu görmezden gelinerek yaratılan bu tablo karşısında konunun tarafınızca açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Bu kapsamda; 

  1. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin konuyla ilgili olarak 4 Numaralı Koruma Kurulu’na yolladığı 14 Aralık 2011 tarihli rapor var mı, varsa raporun gereği yapıldı mı? Raporun ekinde söz konusu saray kalıntısı üzerinde yükselen inşaatı gösteren fotoğraflar yer aldı mı? Bu fotoğraflar, yaşanan durumu apaçık ortaya koyması karşısında ivedilikle harekete geçmeyen bakanlığınıza bağlı/ilgili birim ve çalışanlar hakkında gerekli idari incelemeyi başlattınız mı?
  2. Fatih Belediyesi, güvenlik açısından tehlike arz eden metruk binaların, İmar Kanunu uyarınca bu şekilde etrafının tamamıyla tahta örtüyle kapatıldığını açıkladı. Söz konusu Bizans saray kalıntısını ve inşaatı içi görünmeyecek şekilde etrafının tamamen tahtalarla kapatılmasını sağlayan bu uygulama ilçe sınırları içerisinde kaç yerde yapıldı, bu uygulamaların adresleri nelerdir?
  3. Fatih Belediyesi çok kez yaptığı kontrolde söz konusu adreste inşaat faaliyetine rastlanılmadığını ancak 31.01.2012 tarihinde yapılan kontrolde faaliyet saptanınca tahta perde girişinin mühürlendiğini açıkladı. Belediye açıklamasında aynı tarihte mühürün kırılarak inşaata devam edilmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor. Bütün bu gelişmeler ve düzenlenen onca rapor karşısında sonuç olarak bir ay içerisinde Bizans sarayı kalıntısı üzerinde 5 katlı bir bina yapılabilmesini nasıl açıklıyorsunuz?
  4.  Üzerinde metruk bir bina da olsa yapılan kazı sonucunda yerin 10 metre altında Koruma Kurullarınca tarihi eser olarak tescil edilmiş saray ve sur kalıntısına rastlanması ve müze uzmanlarının fotoğrafını çekip raporlarında bu durumu belirtmelerine karşın Fatih Belediyesi yetkililerinin ihmaliyle yaşandığı açık olan bu durum karşısında söz konusu belediye yöneticileri hakkında girişimde bulundunuz mu, girişiminizin sonucu ne oldu?

 

Print Friendly, PDF & Email