Umut Oran’dan 10 Ocak’ta gelen anlamlı teklif. Çalışan Gazeteciler Günü’nde basında devrim teklifi verdi:
“Sendika tüm gazetecilere zorunlu olsun”
“Medya patronları kamudan ihale alamasın”
“Gazeteciye yıpranma hakkı yeniden verilsin”
“3 aydan fazla çalıştırılan stajyer muhabire asgari ücret ödensin.”
“Gazeteciye ayda 6 gün izin verilsin”
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde TBMM’ye sunduğu yasa teklifiyle muhabir, fotomuhabir ve kameramanlar açısından devrim sayılacak kimi önerilerde bulundu. AKP iktidarları döneminde medya çalışanlarının kaybettikleri yıpranma hakkının geri verilmesini isteyen Oran, ayrıca tüm gazete, televizyon ve radyo çalışanları için sendikalı olma zorunluluğu getirilmesini, medya patronlarının kamu ihalelerine girmesinin yasaklanmasını önerdi.
Oran, Çalışan Gazeteciler Günü’nün yıldönümü olan 10 Ocak 2011’te medya çalışanları için önemli değişiklikler içeren toplam 8 maddelik yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.
Oran’ın, “13.6.1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi” ile getirilen önemli düzenlemeler özetle şöyle:
İnternet yayıncılığına güvence 
– Gazete ve dergiler, haber ve fotoğraf ajansları ile radyo ve TV’lerin dışında internet gazetesi olarak tescil edilmiş sanal ortamda yayın yapan yayın kuruluşlarında her türlü sanat ve fikir işlerinde çalışanlar da yasal statüye kavuşacak. Böylece internet haber sitelerindeki muhabirlerin de basın kartı alabilmesinin önündeki engel kaldırılacak. 
Sendika zorunluluğu geliyor
– Basın yayın kuruluşlarında çalışan fikir ve sanat işçileri sendikalı olarak çalışacak. Muhabir, fotomuhabiri ve kameramanların sendikalı olması zorunlu olacak.
Stajyerlere süresiz, ücretsiz çalışma kalkacak
– Basın kuruluşlarındaki stajyer sayısı yine yazı işleri kadrosunun yüzde 10’unu geçemeyecek. Ancak 3 ayın sonunda çalıştırılmaya devam edilmesi durumunda stajyere net asgari ücret kadar aylık ücret ödenecek.
Ayda 6 gün izin yapacak
– Gazeteci 2 günü hafta içinde olmak üzere ayda toplam 6 gün ücretli izin yapacak. Böylece gazetecilerin en büyük derdi olan ve genellikle çocuğunun doğumunu, yakının cenazesini kaçırmasına yol açan ücretli izin sorununun aşılması amaçlanmakta, ayda 2 gün hafta içinde kullanılacak izinle yapılması gereken özel işlerini takip etme, ailesiyle birlikte olma imkânı sağlanmaktadır.
Gazetecilere yine yıpranma hakkı verilecek
– Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, 2008 yılında gazetecilerin elinden alınan ‘yıpranma hakkı’ yeniden getirilecek. Böylece gazeteci toplamda en fazla 5 yıl fiili hizmet zammını yeniden almış olacak.
Medya patronlarına ihale yasağı
– Kamu İhale Yasası’nın 11. Maddesine eklenecek bent ile, “6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun kapsamında özel medya hizmeti sağlayan kuruluşlar ile 5187 sayılı Basın Kanunu kapsamında yaygın süreli yayın yapan şirketlerin sahiplerinin” kamu ihalelerine doğrudan, dolaylı veya altyüklenici olarak kendileri veya başkaları adına girmeleri yasaklanacak.
Basın değişikliği teklifi için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.
basın5953degisiklikteklifi

Print Friendly, PDF & Email