“Türkiye Demokrasi Endeksinde 88. Sırada, İnsani Gelişmişlik Endeksinde 92. Sırada, Ekonomik Özgürlük Raporu’nda 67. Sırada”
“Türkiye zengin, mutlu, güçlü ve özgür yaşamaya layık. Türkiye dünyanın Şampiyonlar Liginde yarışacak bir hükümeti hak ediyor. Bizim de CHP olarak, halkımıza bu seviyeyi sunmak boynumuzun borcudur.”
“Türkiye özgür değil, özgürümsü, özgürümtrak ya da yarı özgür”
 ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili The Economist dergisi tarafından hazırlanan Demokrasi Endeksi hakkında bir açıklama yaptı. Oran’ın açıklaması şöyle:
“Biz Türkiye’de özgür, mutlu ve refah içerisinde yaşamak isteyen herkesle aynı şeyi hissediyoruz. Diyoruz ki, Dilşat’lar, Berna’lar, Ferhat’lar iyi yaşasın, özgür yaşasın ve dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki insanlar neye sahipse ona sahip olsun. Daha iyi okullara, daha iyi hastanelere, daha adil bir adalete ve en önemlisi daha çok özgürlüğe ihtiyacımız var. Yani daha fazla demokrasiye ihtiyacımız var.
Demokrasi Endeksinde Türkiye 88. Sırada
Özgürlük, sahte bahar değildir. Özgürlük, böbürlenmekle, kibirle, kendi kendine propaganda yapmakla olmaz. Sen istediğin kadar dünyanın en iyi futbolcusuyum de, başkaları bunu sana söylemedikten sonra ne fayda? Şimdi açıyoruz bakıyoruz, bütün uluslar arası standartlarda Türkiye hala yarı özgür bir ülke, yarım demokrasi. En son The Economist tarafından açıklanan Demokrasi Endeksi’nde de Türkiye 88. Sırada. AKP hükümeti sabahtan akşama kadar kendi kendisine propaganda yapsın gerçek bu. 9 yıldır Türkiye’yi yönetiyorlar,  Türkiye Cumhuriyeti tarihinin 8’de biri bu hükümetin yönetimi altında geçti, getirdikleri nokta bu.  Bugün Bolivya, Guatemala, Moldova, Benin, Paraguay bile sıralamada bizden yukarıda.
Kimse The Economist’e kızmasın. Birleşmiş Milletler de İnsani Gelişmişlik Endeksi’ni açıkladı dünyada 187 ülke arasında 92. Sırada. Tonga, Mauritus, Jamaika bile üstümüzde yer alıyor. Yani bu şu demek, Tonga hükümeti bile vatandaşlarına AKP hükümetinden daha iyi bir hayat sunuyor.
Heritage Foundation tarafından da Ekonomik özgürlük raporu açıklandı. Araştırmalar gösteriyor ki ekonomik özgürlük ne kadar yüksekse, gelir dağılımı o kadar adil, kişi başına düşen gelir o kadar yüksek oluyor. Yani ekonomik özgürlük yükseldikçe, refah artıyor, insanlar daha iyi yaşıyor. Türkiye kaçıncı? 67’inci. Bulgaristan, Panama, Makedonya bile daha iyi bir seviyede. Yine Dünya Bankası tarafından açıklanan, ekonomik serbestiyeti ölçen kolay iş yapabilme endeksinde de Türkiye 71. Sırada.  Bu şu demek, yatırım yapmak için Türkiye 71. Seçenek. Halbuki biz doğrudan yatırım çekeceğiz ki, Türkiye’de iş yaratalım, aş yaratalım. Bütün dünya yatırım almak için savaşıyor, Türkiye 71. Sırada. Yetmiyor, Türkiye’deki girişimci de adeta cezalandırılıyor.
Neticede bakıyoruz, Türkiye’de demokrasi var mı, yok mu? İnsani kalkınma var mı yok mu? AKP Hükümetinin 10 yılı sonunda özgürlük var mı? Yok. Dünyada 88. Sıradayız. İyi yaşam var mı? Yok. Dünyada 92. Sıradayız. Ekonomik özgürlük yok, yatırım imkanı yok. Demek ki Türkiye sadece kötü yönetilmiyor, çok kötü yönetiliyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri, savaş yok, darbe yok, koalisyon yok, dünyada 92. Sırada.  Özgür mü? Değil, özgürümsü, özgürümtrak ya da yarı özgür. Yani 3. Sınıf bir yönetim anlayışı, kategoride 4. Sınıf otoriter rejim. Neden? Çünkü AKP hükümeti bu seviyede bir yönetim sunuyor.  Yani AKP’nin yönetimi, dünyadaki en iyi 92. Gerçek bu.
Peki Türkiye 92. Sıraya layık mı? Türkiye zengin, mutlu, güçlü ve özgür yaşamaya layik. Türkiye dünyanın Şampiyonlar Liginde yarışacak bir hükümeti hak ediyor. Bizim de CHP olarak, halkımıza bu seviyeyi sunmak boynumuzun borcudur.”
 

Print Friendly, PDF & Email