CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 73. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklama şöyle:
“Geniş Ortadoğu coğrafyasında diktatörlerin, tiranların baskısı altında yaşayan milyonlarca erkek ve kadın, kendi kaderlerine hâkim olabilme, kendi ülkelerinde hak ettikleri gibi özgürce yaşayabilme ve insan haklarından yararlanabilme umuduyla yaşıyor. Birinci Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinden büyük mücadeleler, kan ve ter ile çıkarak Atatürk önderliğinde bir Cumhuriyet kuran milletimiz ise coğrafyamızdaki milyonlarca insanın hayalini beslemektedir.
Cumhuriyetimiz, milyonlarca insanın kanı, gözyaşı ve fedakârlığı ile kuruldu. Ancak bu fedakârlıklar, yaşanan ıstırap ve verilen mücadeleler bir inanca dayanmaktadır. Türk halkı 19 Mayıs 1919’dan beri Mustafa Kemal Atatürk’ün temsil ettiği bir ülküye, hayale inandı: Anadolu toprakları üzerinde bu millete kimse zincir vuramayacaktır! Bu, milletin kendi kaderinin efendisi olduğu ve hangi şart altında olursa olsun hiçbir gücün bu inancı yok edemeyeceği ülküsüdür. İstiklal Savaşımız bu iddiayı ispat etmiştir. Bütün imkânsızlıklara ve karşılarındaki bütün zorluklara rağmen, çocuklarına iyi bir gelecek vermek ve özgür yaşamak isteyen insanlar asla yenilmez. Atatürk, çocuklarına daha iyi bir gelecek vermek isteyen milyonların önderidir
İstiklal Savaşı mücadelesini verdikten sonra da Türk halkı özgür, adil ve refah dolu bir yaşam mücadelesine başladı. Atatürk’ün büyük dehası ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyet ile gözükmektedir. Cumhuriyet ile Türk milleti kendi kaderinin efendisi oldu, kendi kendini yönetebilme, eşit yurttaşlar olarak kendi kaderine sahip çıkabilme hakkı kazandı. Atatürk’ün arkasında birleşmiş bir nesil, bu millete hem bağımsızlığını hem de hak ettiği biçimde yaşayabilme hakkını vermiştir.
Gerçek örnek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş destanıdır
Bugün, kadın ve erkek eşitliğini arayan, daha özgür bir hayat isteyen, diktatörlerin baskısı altında bunalıp kendi kaderini eline almak için mücadele eden ve sokakları dolduran milyonlarca insan için gerçek örnek işte bizim milletimizin yaşadığı bu destanda saklıdır.
Bugün bir kez daha Cumhuriyetimizin kurucusu ve daha iyi bir yaşam hayalimizin canlı sembolü olan büyük önderimiz Atatürk’ü rahmet, minnet ve şükranla anıyor ve diyoruz ki: Bu güzel cumhuriyet içinde özgür, bağımsız ve eşit yurttaşlar olarak yaşama hedefinden asla sapmayacak, bu yolda tüm engelleri de mutlaka aşacağız.
Cumhuriyet’i bayram olarak anmayı bile halkımıza çok görenler asla hedeflerine ulaşamayacaklardır. Çocuklarımızı cumhuriyet ülküsünden uzaklaştırmak isteyenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Tüm Ortadoğu’nun bugün dahi örnek aldığı Ulu Önder Atatürk ve ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimiz sonsuza dek yaşayacaktır.
Saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email