Oran, Erdoğan’a, “Terör saldırılarında mağdur olanlara kredi verecek misiniz?” diye sordu.
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili, PM Üyesi Umut Oran, son olarak Kumrular Sokakta meydana gelen terör saldırısını TBMM gündemine taşıyarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, bu tür saldırılarda zarar gören yurttaşların kayıplarının giderilmesi amacıyla kredi vermeyi düşünüp düşünmediklerini sordu.
Terör Çirkin yüzünü daha fazla gösteriyor
Oran, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Terör örgütü çirkin yüzünü giderek daha fazla göstermekte ve saldırılar nedeniyle çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirmekte, yaralanmakta ve malını kaybetmektedir. Ankara’da 22 Mayıs 2007’de Anafartalar Çarşısına yapılan bombalı saldırı sonucunda 7 kişi yaşamını yitirmiş 90’ı aşkın yurttaşımız yaralanmıştır. Son olarak 20 Eylül 2011’de de Kumrular Sokak’taki bombalı terör saldırısında da 3 yurttaş yaşamını yitirmiş, onlarcası yaralanmış, bir o kadarının da işyerleri tahrip olmuştur” dedi.
Zarar görenler kaderlerine terk ediliyor
Önergesinde “Her terör saldırısı sonrasında yürekleri burkan hayat hikâyeleri basına yansımakta, devlet ve hükümet yetkilileri yaraların sarılacağı sözünü vermekte, ancak bir süre sonra yaralanan, maddi kayba uğrayan yurttaşlar kaderlerine terk edilmektedir” diyen Oran’ın, Başbakan Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:
– Her ne kadar bankacılık mevzuatı açısından bankalarımız BDDK gözetiminde ve özel hukuk hükümlerine tabi olsa da bu tür kitlesel terör saldırıları sonrasında maddi-manevi anlamda zor durumda kalan küçük esnaf, sanatkâr, işletme ve KOBİ’ler için zarar gören işyerlerinin onarımı amacıyla uygun koşullarda kredi sağlamayı düşünüyor musunuz? Bu amaçla kamu hisselerinin çoğunlukta olduğu bankalar aracılığıyla uygun koşullarda kredi verilmesine önayak olacak mısınız? Özel bankalarla temasa geçilerek bu durumdaki yurttaşlara kredi verilmesinin koşulları kolaylaştırılamaz mı?
– 3 Kasım 2002 ila 22 Temmuz 2007, 23 Temmuz 2007 ila 12 Haziran 2011 arasında ve 13 Haziran 2011’den bu yana yurt genelinde kaç terör eylemi meydana geldi? Bu saldırılarda kaç güvenlik görevlisi şehit düştü, kaç vatandaşımız  yaşamını yitirdi, kaç kişi yaralandı? Bu saldırılar sonucunda şehit düşen veya yaralanan güvenlik görevlisi ile vatandaşımıza ne kadar yardımda bulunuldu?
– Kent merkezlerindeki terör saldırıları sonrasında 3 Kasım 2002’den bu yana kaç esnaf, sanatkâr ve KOBİ’ye kredi desteği sağlandı.
– KOSGEB’in bu amaçla dağıttığı kredi var mıdır, varsa toplam meblağ nedir, bu krediler kaç kişiye, işletmeye verilmiştir? Söz konusu kredi üst limitinin artırılması için bir çalışma yürütmekte misiniz?
– Anafartalar Çarşısı saldırısı sonrasında kaç esnafa toplam ne kadarlık bir maddi destek sağlandı?
– Kumrular Sokaktaki saldırıda yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yakınları ile işyerleri zarar gören esnafa herhangi bir maddi destek sağlandı mı, ne gibi destekler sağlamayı planlıyorsunuz?”

Print Friendly, PDF & Email