• CHP Milletvekili Umut Oran: “Cari açık toprak satarak kapanmaz”
  •  “Evimizi su basmış, sayın Bakan halıyı satmayı öneriyor”
  • “Körfez ülkelerinden gelen sermaye girişi, Hükümetin beklediği düzeyde değil”

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın cari açık ve yabancılara toprak satılmasıyla ilgili açıklamalarını şu şekilde değerlendirdi:
“AKP  hükümeti sorunları algılamak noktasında maalesef maharet gösteremiyor. Herhangi bir sorunu çözmeniz için önce sorunu tespit etmeniz gerekir. Evimizi su basmış, Sayın Bakan halıyı satmayı öneriyor. Türkiye’nin cari açık sorununun nedeni yabancılara toprak satışının yapılamaması değil ki toprak satarak sorun çözülsün.”
Cari açığın 5 nedeni
Türkiye’de cari açığın nedenleri:
–          Yatırım-tasarruf dengesizliğidir,
–          AKP iktidarının enerji çeşitliliği ve verimi üzerine gereken politikayı kuramamasıdır,
–          İzlediği Para Politikası nedeni ile aşırı değerlenen döviz  kuru ve bunun neticesinde artan ithalattır.
–          AKP iktidarının tarım sektörünü tasfiye etmesidir.
–          Sanayicinin başına ithalat boyunduruğunu takılmasıdır.
Bakanın sayılarla arası iyi değil galiba
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul satışı yaparak ülkeye yılda 5 milyar dolar gireceğini söylüyor. Sayın Bakan’ın hesabı kuvvetli değil. Türkiye’nin cari  açığı 2011 yılının  ilk yedi aylık döneminde 2010  yılının aynı dönemine göre 26 milyar 871 milyon dolar artarak  50 milyar 662 milyon dolar olmuş. Bu dönemde dış ticaret açığı  28 milyar 119 milyon dolardan  54 milyar 460 milyon dolara çıkmış, Bakan bey diyor ki “50 lira bütçe açığın varsa 5 lira ile kapatırsın.” Aritmetik üstüne tekrar çalışmak lazım. Sayın Bakan, kabinedeki arkadaşları ile “Türkiye neden bu kadar dış ticaret açığı veriyor” üstüne biraz daha beyin jimnastiği yapmalı.
Körfez’e para için gidiyorlar ama
AKP iktidara geldiğinden bu yana, Sayın Cumhurbaşkanı’nın hükümet dönemi dahil olmak üzere, tüm kabine üyeleri sürekli olarak Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine para talebiyle gidiyor. Ne yazık ki bu geziler fiyasko oldu. Bu yıl gelen sermaye ödemeler dengesi bilançosunda kaynağı belirsiz döviz girişi olarak “Net Hata Noksan” kaleminde yer 10 milyar 603 milyon dolardır. Avrupa ve Amerika finansal kriz ile sallanırken, Türkiye’nin Arap sermayesi için dahi yatırım yapılacak birinci derece ülkelerden olmaması ciddi bir şekilde analiz edilmeli.
TCMB’de 36 yıldır böyle veri görülmedi
Veriler AKP’nin Bakanı Bayraktar’ın elinde, biraz incelesin. TCMB’nin Ödemeler Bilançosunu tutmaya başladığı 1975 yılından bu yana bu düzeyde “Net Hata Noksan” görülmedi. Anlaşılan o ki Sayın Bakan TCMB verilerine de hâkim değil.
Biz de halk da yutmaz
Hiç kimse yanılmasın AKP iktidarı seçim öncesi çıkardığı Vergi Affı ile Deniz Feneri Derneği benzeri yandaş sermayeyi aklamıştı, şimdi de yeni bir aklama operasyonun yolunu yapıyor.  Ancak Sayın Bakan bilmelidir ki bunu ne biz yutarız, ne de Türk Halkı yutar. Türkiye toprak satışına dayalı bir ekonomi ile kalkınamaz. Elindeki varlıkları elden çıkartarak kaynak aktarımı ile Türkiye sorunlarını çözemez. Türkiye’nin yeni bir ekonomik modele ve herkesin hissedebileceği bir büyüme hikayesine ihtiyacı var. Daha çok yatırım, daha çok ihracat, daha çok şantiye yaratacak bir model olmadan, Türkiye kemikleşmiş ekonomik sorunlarını çözemez, ancak rantın iktidarını yaratır. CHP rantın iktidarına karşı, halkın iktidarını kurmakta kararlıdır.

Print Friendly, PDF & Email