Oran: İkinci bir darbe daha aldık

(11 Haziran 2009) Umut Oran, hükümetin teşvik paketini eleştirdi. Gazetemize açıklama yapan Oran, Bolu’nun 1. bölgede yer almasıyla teşvikten yararlanamayacağını belirterek; “İkinci bir darbe daha aldık” dedi.Umut Oran, CHP içinde yaptığı çalışmalar ve ticari faaliyetleri ile Bolu’nun tanıdığı önemli simalardan biri. Hükümetin teşvik paketi hakkında gazetemize değerlendirme yapan Umut Oran; “Bu tasarıya dikkatli bakıldığında, esasında 1. Bölge’ye herhangi bir teşvik yok” dedi.
BENİM BU KONUDAKİ İTİRAZLARIMIN NEDENİ, BAŞBAKAN’IN YANLIŞ KRİTERLER GETİRMESİYDİ
Oran, Teşvik Yasası üzerine daha önce yaptığı çalışmalara vurgu yaparak, açıklamasına şu sözlerle başladı: “Teşvik Yasası’nı, Hükümet 5 Şubat 2004 yılında çıkardı. Teşvik tasarısını geçmişte hükümete veren benim. 2002 öncesinde hükümetin ne seçim programında ne de parti programında bu tür bir teşvik yasası yer alıyordu. Benim bu konudaki itirazlarımın nedeni, Başbakan’ın yanlış kriterler getirmesiydi. Bu şikâyetlerimi kendisine şahsen ve kamuoyu aracılığı ile ilettim.”
YAPILAN BU AYRIŞMA NEDENİ İLE KARDEŞ İLLER DÜŞMAN HALİNE GELDİ
Yapılan uygulamaların iller arasında gereksiz gerilimler yarattığını ifade eden Oran, açıklamasının devamında; “Yani o teşvik yasasında tek kriter 1.500 dolar alarak değerlendirildi. Önce 36 il, daha sonra 49 ile çıktı, hatta sonraları 2 ilçe daha ekleyerek kendi yaptığı bir planlamaya göre Türkiye’yi Teşvik Yasası’na soktu. Yapılan bu ayrışma nedeni ile kardeş iller düşman haline geldi. Haksız rekabet oluşturuldu” dedi.
ÇOK YANLIŞ VE ÇOK HATALI BİR TEŞVİK TASARISI ÇIKARDILAR
Hükümetin teşvik paketinin büyük yanlışlıkları olduğunun altını çizen Oran, “Teşvikin amacı, haksız rekabet yaratmaması ve rekabet imkanı sağlamasıdır. Mevcutların şartları iyileştirmek ve daha rekabetçi bir ortama taşımaktır. Bugün geldiğimiz noktada bu Teşvik Yasası, yine maalesef ve bizim tekstil hazır giyim sektörünün çalıştığı, benim özellikle Güneydoğu’da üzerinde çalıştığım bir projeyi içeriyordu. Bu çalışmamızda sektörel kümelenmelerle, bölgesel kalkınma adı altında yaptığımız çalışmaları hükümet aldı, ama sadece bunların bazı başlıklarını aldı. Ancak içeriğini kendi inisiyatiflerine göre doldurmaya çalıştılar. Yine maalesef ikinci kere, 5 sene sonra tekrardan çok yanlış ve çok hatalı bir teşvik tasarısı çıkardılar” dedi.
TEŞVİK PAKETİNDEN ÇOK CİDDİ ANLAMDA OLUMSUZ ETKİLENDİK
Oran, teşvik paketinden Bolu’nun olumsuz etkileneceğine dair açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Bolu olarak ilk teşvik paketinden çok ciddi anlamda olumsuz etkilendik. Bütün çevre illerimiz Düzce, Çankırı Kastamonu bütün çevre illerimiz teşviklerle bizim etrafımız sardı. Bir anlamda Ankara’dan ve İstanbul’dan gelecek olan yatırımların önü kesilmiş oldu. Bizim için büyük bir haksız rekabet yaratıldı.”
SON İKİ YILDIR BU MANTIKLA ÇEŞİTLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDULAR
AKP yetkililerinin konuyu yanlış değerlendirip farklı açıklamalar yaptığını belirten Oran, açıklamasının devamında; “Biz bu tartışmaları sürdürürken, Bolu’da Adalet ve Kalkınma Parti temsilcileri önce bu olayları anlamaya çalıştılar. Ama sonra şunu söylüyorlardı: “Teşvikli il olmak yerine, zengin il olmak daha iyi. Bizim zaten yatırıma ihtiyacımız yok. Bizde işçilik, istihdam sorunu yok. Biz şu anda daha iyi pozisyondayız. Biz teşvik almadık çünkü güçlü bir iliz.” Son iki yıldır bu mantıkla çeşitli açıklamalarda bulundular. Benim de bulunduğum ortamlarda da bu durum ifade edildi. Teşvik alan illerin durumunu görüyorsunuz dediler. Bir sürü problem yaşıyor dediler. İl çarpıklaşıyor diyerek Düzce’yi örnek gösterdiler” dedi.
AKP YETKİLİLERİ MANASIZ BİR TAVIR İÇİNDE BULUNUYORLAR
Bolu Halk Platformu olarak yapılan çalışmalarda ilk başlarda AKP’li yöneticilerin bulunduğunu ifade eden Oran, daha sonraki çalışmalarda AKP’nin tavrının farklı olduğunu şu sözlerle ifade etti: “İlk başlarda teşvik konusunda AKP’li yöneticiler, Bolu Halk Platformu ile bizim çalışmalarımıza katılıyorlardı. Ama son bir iki yıldır Alaaddin Yılmaz Bey ve AKP yetkilileri, benim gördüğüm kadarıyla şöyle bir kanıya sahipler: “Teşvik gelecekte ne olacak? Zengin olmak suç mu? Fakir olmak daha mı iyi?” Böyle manasız bir tavır içerinde bulunuyordu AKP yetkilileri. Şimdi ikinci kere biz bir daha ağır bir darbe daha aldık. Esasında Türkiye de bu konuda ağır bir darbe aldı. Bolu olarak da ağır bir darbe aldık. Neden darbe aldık derseniz, bu konuda biz 1. Bölge’deyiz. İstanbul’la Kocaeli ile aynı gelişmişlik seviyesinde görünüyoruz.1. Bölge’de bulunmuş olmakla birlikte, herhangi bir teşvik almamış oluyoruz. Yani biz Türkiye’nin en zengin bölgesi içerisindeyiz. 1. Bölge’de teşvik kapsamına bakıldığında, yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar olduğunu görürsünüz. Yani bizim ilimizde turizm var. Ama turizm ile ilgili bir teşvik yok.”
TEŞVİK PAKETİNİN BOLU’YU ŞAHLANDIRACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
Bolu AKP İl Başkanı Ali Ercoşkun’un teşvik paketi ile ilgili değerlendirmelerine katılmadığını belirten Oran, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Ercoşkun’un ifade ettiği biçimiyle açılan teşvik paketinin Bolu’yu şahlandıracağını düşünmüyorum. Benim gördüğüm kadarıyla, AKP yetkilileri, Başbakan teşvik konusunu açıkladıktan sonra teşvik tasarısı ile ilgili yeni çalışmaya başladılar. Ben bu anlamda AKP’ye bu işin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamaları yaptım. Bu tasarı ile ilgili kullandığı kelime sektörel kümelenme, bölgesel kalkınma, bu benim hazırladığım bir çalışma idi. Fakat içeriğinin değiştirilmesi tamamen hükümetin iradesinde.”Umut Oran’la yaptığımız “Türkiye’ye böyle bir teşvik oluşturan AKP’yi kınamak lazım” başlıklı röportajı yarın gazeteniz Bolu Gündem’de.

11.06.2009

Print Friendly, PDF & Email